Frida Kahlo: En konstnärs liv av Hayden Herrera (Recension)

Frida Kahlo: En konstnärs liv

Frida Kahlo: En konstnärs liv

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Hayden Herrera
Originaltitel: Frida: A Biography of Frida Kahlo
Förlag: Forum (2002)
Antal sidor: 471 sidor

Är helt slutsåld på svenska. Finns på engelska hos till exempel Adlibris eller Bokus.

Frida Kahlo var en mexikansk konstnär som påbörjade sin konstnärliga bana efter att ha varit med om en svår bussolycka i artonårsåldern. I sina målningar skildrar hon sitt liv, sin smärta, sina känslor och sina relationer till livet, till döden och till sin man, Diego Rivera.

När jag gick i nionde klass på högstadiet, plockade min spansklärare en dag fram en film som hette Frida. Filmen grep tag i oss alla som satt i klassrummet, även grabbarna som skulle vara så tuffa och inledningsvis. Det känns som om vi alla blev förtrollade. Efter det ögonblicket blev jag mycket intresserad av Frida och den här boken var en födelsedagspresent eller julklapp jag fick det året, men som av någon anledning inte har blivit läst.

Frida Kahlo: En konstnärs liv är förlagan till filmen. Det är en väldigt lättläst och entusiastisk biografi som väl skildrar hennes omtumlande liv. Med början i hennes insjuknande i polio i barndomen och slut i hennes för tidiga död, breds vi en spännande resa genom denna kvinnas sällsamma liv.

Det jag särskilt tycker om är inblickarna bakom målningarna. Historien kring tavlan The Suicide of Dorothy Hale håller mig fängslad, då jag inte har hört den tidigare. Dessa sidor håller mig trollbunden. De flyger förbi i en väldig fart.

Trots att jag på det stora hela är väldigt entusiastisk, finns det moment jag stör mig på. Frida Kahlo: En konstnärs liv innehåller väldigt många av hennes målningar, både i färg och i svartvitt. De som är i färg betecknas med romerska siffror och de i svartvitt med de siffror vi är mest vana att använda. I texten dyker helt plötsligt upp en anvisning om vilken bild som avses. Att komma ihåg vilka siffror som betecknar vilka målningar, då de befinner sig i varsin ände av boken, är något av ett helvete i början och jag svor en del över det. Rent läsarvänligt hade det kanske varit bäst att lägga alla målningar i slutet med ett enhetligt sätt att numrera dem.

Det märks väldigt tydligt att Herrera är konsthistoriker och därmed väldigt benägen att peka med hela handen gällande hur vi som läsare ska tolka Fridas målningar. Ibland händer det att hon slänger in alternativa tolkningar, men alltför ofta får jag en känsla av trångsynthet och att det bara finns en enda sann tolkning.

Något annat som kan driva mig till vansinne är den på måfå utströdda spanskan. Jag kan förstå vissa saker, som att skriva ut chiquita eller andra tillgivna epitet, som saknar bra svenska översättning. Men att skriva ut saker i stil med ”han gav mig en ábrazo”, det vill säga att han gav henne en kram, är väldigt underligt. Vad som gör mig ännu mer uppretad är när översättningen på dessa spanska ord faktiskt är felaktig.

På det stora hela en väldigt skickligt skriven självbiografin, men författaren upplevs ibland som väldigt mästrande vilket förtar nöjet något. Ändå väl värd att läsas.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Frida Kahlo: En konstnärs liv av Hayden Herrera (Recension)

  1. Pingback: Lästa i november 2012 -

  2. Pingback: Boktolva 2012 -

  3. Nilmas Bokhylla skriver:

    Hmm, låter klart intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.