Galen i dig av Mhairi McFarlane

Galen i dag av Mhairi McFarlane

Författare: Mhairi McFarlane
Originaltitel: Mad About You
Översättare: Maja Willander
Förlag: HarperCollins Nordic (2022)
Antal sidor: 377 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Till yrket är Harriet Hatley bröllopsfotograf. Detta har gjort henne cynisk inför romans och det finns ingen tvekan om att hon aldrig vill gifta sig. Så när hennes pojkvän går ner på knä och friar inför allt och alla gör hon det enda hon kan: gör slut och flyr. Istället hyr hon in sig hos Cal Clarke, som också har upplevt en riktig bröllopskatastrof. Men med ett ex som vägrar släppa taget och ett annat som plötsligt bestämmer sig för att hämnas, upptäcker Harriet hur snabbt tillvaron kan rasa samman. Medan hon kämpar för att rädda sitt rykte och sin karriär går hon och Cal från rumskompisar till vänner. Men det visar sig att de båda har saker från det förflutna som det behöver ta itu med.

Galen i dig är Mhairi McFarlanes åttonde bok och troligen en av hennes bästa. Inte för att det börjar så. Det är bra, sådär som hon är bra i största allmänhet. En rätt typisk bok, signerad Mhairi McFarlane, med en annorlunda tjej i huvudrollen, ett uppbrott och en ny mystisk kille. På grund av bröllopstemat så för den lite tankarna till Finns det en, finns det flera.

Men oj, oj, vad det vänder sedan. Galen i dig är också en av hennes mest allvarliga böcker. Humorn och de slagfärdiga replikerna finns förstås där, men romance får vackert finna sig placerad i baksätet. Det är ovanligt att den tematiken blir så sekundär i den här genren. Men så är det.

För även om den trevlige killen, som visar sig egentligen inte vara så trevlig, som är författarens signum finns med, är detta främst en bok om destruktiva förhållanden och traumat av att ta sig ur dem. Att försöka resa sig upp efter att ha blivit svårt psykiskt misshandlad. Käftsmällen när du plötsligt stöter på ditt ex igen, under omständigheter bortom din kontroll. Hur han fortfarande inte riktigt är villig att släppa taget om den kontroll han en gång utövade över dig. Galen i dig handlar nämligen också en del om internetdrev och hur kontrollen över ett narrativ kan skapa mobbstämning gentemot en främling.

Men Galen i dig är också en fin bok om kvinnlig solidaritet och vänskap. Om gammal, trogen vänskap som alltid funnits där i ur och skur. Men också ny vänskap, född ur att ha delat ett gemensamt trauma. Och slutet bjuder på tillfredsställelse nog att konkurrera med Före Detta Fruars Klubb.

Galen i dig är en bok där det mesta sitter som en smäck: balansen mellan det söta och det syrliga, det ljusa och det svarta.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.