Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt

Författare: Hanna Blixt
Förlag: Historiska Media (2020)
Antal sidor: 304 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Till en början var allt så bra med Jonas. Men han har blivit alltmer kontrollerande, alltmer elak, och droppen som får bägaren att rinna över blir när Nora ser honom tillsammans med en annan kvinna. Nora flyr halsöverhuvud till det idylliska Leksand för att få distans till allting. Bästa vännen Vega finns där för att hjälpa henne komma på fötter och hitta en ny bostad, en mysig liten stuga med glasveranda som vetter ut mot sjön. Närmsta grannen är Viktor, charmig men som verkar bära på hemligheter. Samtidigt slår den avdankade författaren Claes klorna i Torsten, en äldre man med sviktande minne men med en enastående förmåga att berätta en god historia. Här finns något som är värt att utforska.

Hanna Blixt är mer känd för sina fantasyböcker för barn, särskilt Sagofallen-serien. Glasveranda med sjöutsikt är hennes första bok för vuxna. En feelgood som innehåller de flesta ingredienser som den ska ha: en huvudperson vars liv har gått i spillror och flyr till en mindre ort, där hon upptäcker att det lilla i livet kanske är det viktigaste. Att allt det som tedde sig viktigt i storstadens liv och slammer kanske inte var så betydelsefullt trots allt. Idyll, kopiösa mängder snö och te, plus en djurrädsla som övervinns med charmiga och knasiga djur. En ondskefull expojkvän som vägrar släppa taget ställs i kontrast med en charmig granne, som visar sig bära på sin beskärda del av hemligheter. Nu klagar jag inte, för Blixt väver samman dessa välbekanta ingredienser till en bok som är perfekt att kura ihop sig i soffan med när det är kallt är ute och dricka en varm kopp te till.

Min enda invändning i Glasveranda med sjöutsikt är kanske tråden med Claes. Jag väntar hela tiden på att den ska knytas samman med resten av berättelse. Hur Torsten hör ihop med Nora och deras relation är mycket fint skildrad, men hade Claes verkligen varit nödvändig för den biten? Jag vet inte. Överlag känns hans märkligt frikopplad från resten av berättelsen, trots att Blixt försöker knyta samman honom och Nora, och involvera Claes i resan mot att inse vad som är viktigt här i livet.

Men annars är Glasveranda med sjöutsikt som den där första koppen te efter en kall promenad: värmen sprider sig genom kroppen och du suckar djupt av välbefinnande, beredd att förlora dig i denna stund under en lång tid. En riktigt mysig feelgood.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.