Sången om Susannah av Stephen King

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Författare: Stephen King
Originaltitel: Song of Susannah
Översättare: John-Henri Holmberg
Serie: Det mörka tornet, #6
Förlag: Bra Böcker (2010)
Antal sidor: 411 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Mia, dotter av ingen, har bara ett enda mål i sikte: att ge liv åt sin son vid en förutbestämd plats på Manhattans East 60th Street. Därför har hon tagit Susannah Deans kropp i besittning och med hjälp av ett magiskt glasklot förflyttat dem båda till New York, sommaren 1999. Fader Callahan, Jake Chambers och billybumblaren Oy följer efter för att i tid kunna rädda Susannah och därmed förhindra en händelse som skulle kunna förgöra Det mörka tornet. Samtidigt befinner sig Roland och Eddie Dean, år 1977, där letar efter bokhandlaren Calvin Torn som jagas av gangsterbossen Enrico Balazar och hans gäng. Och medan sökandet pågår korsas deras väg av en ung, lovande författare. Hans namn är Stephen King…

Ibland begriper jag mig inte riktigt på varför jag tycker så pass mycket om den här serien som jag gör. Vid en närmare eftertanke känns det som om de senaste tre böckerna egentligen inte har fört oss vidare Det mörka tornet, utan bara glider in på en hel del sidospår. Men Sången om Susannah håller mig likväl fast i ett järngrepp och jag kan inte släppa taget om den, utan måste bara läsa lite till. Det är riktigt spännande.

Och kanske är inte poängen med Sången om Susannah att den ska föra handlingen framåt. Istället bygger den upp momentum, en hissnande fart, som jagar oss mot det som ska bli upplösningen på denna serie. Det finns en känsla av desperation i texten som gör det stundtals svårt att andas.

Jag tycker mycket om karaktärerna i den här serien och hur de har vuxit. Såsom titeln antyder, ligger fokus i Sången om Susannah på just Susannah och hennes inre kamp mot Mia, som tagit över hennes kropp. Relationen mellan dessa båda är fascinerande. Susannah kommer både att avsky och ömka sin tillfångatagare. Dessutom tycks King ha fått större insikter med tiden, eftersom han nu erkänner att det som hände i De öde landen var en våldtäkt.

Sången om Susannah är troligtvis inte den bästa delen i serien, men den är ändå spännande och beroendeframkallande.

Andra delar i serien

Revolvermannen (recension)

Följeslagarna (recension)

De öde landen (recension)

Magiker och glas (recension)

Vinden genom nyckelhålet (recension)

Vargarna i Calla (recension)

Sången om Susanna

Det mörka tornet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.