Vargarna i Calla av Stephen King

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild Vargarna i Calla
Ställföreträdande bild lånad från
Goodreads.

Författare: Stephen King
Originaltitel: Wolves of the Calla
Översättare: John-Henri Holmberg
Serie: Det mörka tornet, #5
Förlag: Bra Böcker (2009)
Antal sidor: 685 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I det lilla bondesamhället Calla Bryn Sturgis är det ovanligt att få ensambarn, utan de får oftast tvillingar. Detta är en till stor sorg för samhället. Samhället ligger i skuggan av Åskslag, från vilken Vargarna rider ut en gång varje generation. De tar ett barn från varje tvillingpar och när de kommer tillbaka är de sig inte lika. Att sätta sig emot Vargarna är att riskera allt, men en del av bönderna börjar få nog. Och när det går rykten om att en grupp revolvermän närmar sig söker de upp deras hjälp. Roland Deschain och hans ka-tet har vägarna förbi Calla i sin jakt på det Mörka tornet, och trots dåliga odds bestämmer de sig för att hjälpa till. Det kan finnas hjälp att få i deras sök i en av Callas mer mystiska invånare. Men här kanske deras revolvrar inte räcker till…

Vargarna i Calla är en märklig blandning av västern, fantasy, science fiction och skräck som präglar denna serie. Hjältarna rider… okej, okej, de vandrar in i en stad och gör sig redo för att beskydda dem från ett hot. Men under tiden måste de lyssna på en viktig historia och resa till Eddies, Susannahs och Jakes New York för att det finns något viktigt som de måste beskydda där. Det Mörka tornets fortsatta varande hänger på detta något.

I Magiker och glass började Stephen King att referera till andra sina verk (Pestens tid) när Roland och hans ka-tet hamnar i en värld där en superinfluensa så gott som utplånat mänskligheten. I Vargarna i Calla blir koppling mellan hans andra värld än mer tydlig när vi får återse fader Callahan, en karaktär från Staden som försvann. Callahan visar sig ha en del att berätta för Roland och gänget, och mycket relaterar till vad som hände efter hans egen bok. Men den sätter också Roland och hans vänner i ett större sammanhang, och börjar introducera den stora antagonisten. Det finns ju trots allt någon bakom Walter.

Lägg därtill att King skriver in sig själv som en karaktär i Vargarna i Calla och det här börjar verkligen bli meta. Jag är lite skeptiskt till detta inslag, men det ska bli intressant att se vart King för denna tråd.

Vargarna i Calla är ett spännande inslag i serien, som inte för serien så mycket framåt, men etablerar spänning för de två sista böckerna.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Revolvermannen (recension)

Följeslagarna (recension)

De öde landen (recension)

Magiker och glas (recension)

Vinden genom nyckelhålet (recension)

Vargarna i Calla

Sången om Susanna

Det mörka tornet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.