Magiker och glas av Stephen King

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild Magiker och glas

Författare: Stephen King
Originaltitel: Wizard and Glass
Översättare: John-Henri Holmberg
Serie: Det mörka tornet, #4
Förlag: Bra Böcker (2007)
Antal sidor: 728 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Genom att borda det intelligenta tåget Blaine har Roland och hans följeslagare med knappa livet undflytt staden Lud. Tåget kommer ta dem till Kansas, av alla ställen, men för att behålla livet måste de överlista honom. I spökstaden Topeka har en superinfluensa slagit till och avfolkat hela bygden. Vid sidan av motorväg 70 reser sig ett förtrollande smaragdpalats. Men innan Roland och medlemmarna av hans ka-tet kan fortsätta sin färd, måste Roland konfrontera och avslöja sitt förflutna. Han måste berätta historien som definierar honom som man och hjälte, en riddarhistoria för länge sedan om magi och ondska, om den vackra och oförglömliga Susan Delgado, om Kistjägarna och häxan Reah av Coös, för sina färdkamrater.

Stephen King kallar sitt fantasyepos Det mörka tornet för sitt livsverk. Jag har hittills varit måttligt imponerad. Serien har blivit bättre och bättre för varje bok som jag har läst, men denna fjärde del – Magiker och glas – är bäst hittills. Vilken resa det var!

Magiker och glas börjar spännande och slutar spännande. Det är en vild ritt från början till slut. Med tanke på att boken egentligen inte för handlingen framåt, utan utspelar sig i Rolands förflutna, är det egentligen märkligt att det är den bok som ska vara den som slår mig med häpnad. Men jag sugs verkligen in i berättelsen om den unge Roland, som har bitar av det stål som kommer härdas inom honom, innan han blir den man vi lär känna. Det är en fängslande, spännande historia som höll mig från första till sista sidan. Berättelsen är passionerad, men berättas utan krusiduller och överdrifter.

Om jag ska gnälla lite på Magiker och glas är det slutet som jag inte riktigt gillar. Tillbaka i nutid börjar det dras paralleller till Trollkarlen från Oz, som blir lite överdrivet och inte riktigt passar in i resten av tonen. Men det är bara en liten parentes, då resten av historien är så stark att den kan överträffa detta lilla svagare parti.

Magiker och glas är Stephen King när han skriver som bäst: passionerat, fängslande och oerhört spännande. Sidorna bara flyger förbi.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Revolvermannen (recension)

Följeslagarna (recension)

De öde landen (recension)

Magiker och glas

Vinden genom nyckelhålet

Vargarna i Calla

Sången om Susanna

Det mörka tornet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Magiker och glas av Stephen King

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Vargarna i Calla av Stephen King - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.