Golem av Isaac Bashevis Singer

Omslagsbild Golem av Isaac Bashevis Singer

Författare: Isaac Bashevis Singer
Originaltitel: The Golem
Översättare: Mårten Edlund
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: Tenenbaum Publishing (2017)
Antal sidor: 80 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När en framstående medlem av den judiske församlingen i Prag arresteras på grund av falska anklagelser, svävar varenda jude i staden i fara. Rabbi Leibs plågas svårt av hotet mot hans folk. En natt står plötsligt en främling i Rabbi Leibs hem. Han förstår snart att detta inte är en vanlig tiggare eller vandringsman, så han välkomnar mannen. När han berättat om de svåra tider som råder och att judarna är på väg att tillintetgöras av fiende säger främlingen: ”Gör en Golem av lera och han ska rädda er.” När han sagt detta är han plötsligt borta.

Isaac Bashevis Singer är en polskamerikansk, jiddischspråkig författare. 1978 fick han Nobelpriset i litteratur med motiveringen: ”för hans intensiva berättarkonst, som med rötter i en polsk-judisk berättartradition levandegör universella mänskliga villkor”. Jag har sett två av hans böcker, illustrerade av Johan Egerkrans, inne på Akademibokhandeln och blivit nyfiken. När Golem kom på årets bokrea slog jag därför till.

Golem är en tämligen torrt berättad, osentimental saga. Illviljan som riktas mot det judiska folket är rotad i grundlösa fördomar. Men Golem hjälper till att avslöja sanningen. Vår Golem är långt ifrån mänsklig, men hyser ändå ett visst mått av mänskliga känslor. Han är inte nöjd med att förbli lera eller återgå till att vara lera. Därmed blir han mer och mer till besvär för sin skapare, och till sist ett hot även för det folk som han skapades för att skydda.

Johan Egerkrans är en favoritillustratör hos mig och hans bilder höjer definitivt läsupplevelsen av Golem. Han har en egen stil, även om den är mer inspirerad av klassiska sagoillustratörer. I dessa svartvita illustrationer använder han skugga och ljus mycket effektivt för att skapa djup i sina bilder. De är levande, men samtidigt humoristiska.

Golem är en osentimentalt berättad saga med vackra illustrationer.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.