Heartstopper Volume Four av Alice Oseman

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Heartstopper Volume Four av Alice Oseman

Författare och illustratör: Alice Oseman
Förlag: Hodder Children’s Books (2021)
Antal sidor: 384 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Charlie hade väl aldrig trott att Nick skulle tycka om honom på samma sätt, men nu är de officiellt pojkvänner. Charlie börjar känna sig redo att säga att han älskar Nick. Nick har samma sak i tankarna, men också en del annat att tänka på. Som att komma ut till sin pappa och faktumet att Charlie verkar ha en ätstörning. Medan sommaren blir till höst och ett nytt skolår tar sin början, börjar Charlies psykiska hälsa bli allt sämre. Både Nick och Charlie kommer att få lära sig en hel del om vad kärlek innebär.

Hur gör hon det, Alice Oseman? Hur kan hon, som i Heartstopper Volume Four, skriva och teckna om så svåra saker, men ändå få läsaren att känna sig stärkt efteråt? Charlies nedåtgående spiral i psykisk ohälsa, präglat av tvångstankar och ätstört beteende, skildras på ett realistiskt och respektfullt vis.

Heartstopper Volume Four är också unik på det vis att det är en bok som riktar sig till tonåringar, men som är noga med att poängtera att kärlek inte läker allt. Att psykisk ohälsa kräver professionell hjälp och tid. Att Nick är för ung för att förväntas axlar bördan av sin pojkväns mående. Han kan finnas där för honom, stötta honom genom terapin, men det ligger inte på honom att mirakulöst göra Charlie bättre. Det är ett hälsosamt, sunt budskap.

Mitt i allt det svåra och snåriga, finns den där i Heartstopper Volume Four. Den innerliga, fina kärleken. Den som gör att de här serierna är som att sjunka ned i en varm kram. Oavsett hur svårt det blir, så finns det alltid hopp. Och hopp är något av det viktigaste vi har här i världen.

Heartstopper Volume Four lämnar efter sig en känsla av saknad, av att omedelbart behöva del fem. Men vi får tålmodigt vänta på att Oseman kan skriva och teckna klart den.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Heartstopper Volume One (recension)

Heartstopper Volume Two (recension)

Heartstopper Volume Three (recension)

Heartstopper Volume Four

Heartstopper Volume Five

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.