Hell Bent av Leigh Bardugo

Hell Bent av Leigh Bardugo

Författare: Leigh Bardugo
Serie: Alex Stern, #2
Förlag: Flatiron Books (2023)
Antal sidor: 481 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Hitta en portal till underjorden. Stjäla en själ ur helvetet. En till synes enkel plan med ett stort problem: de som gör den resan, brukar sällan komma tillbaka. Men Galaxy ”Alex” Stern är fast besluten att frita Darlington från skärselden. Om det så ska kosta henne hennes framtid vid Lethe och Yale. Dock har organisationen förbjudit dem från att försöka rädda honom, så Alex och Dawes lider brist på resurser för att kunna lyckas med sin räddningsaktion. De tvingas alliera sig med udda typer. Tillsammans måste de hantera arkana texter och bisarra artefakter för att avslöja sällskapens mest noga vaktade hemligheter. Men när medlemmar ur lärarkåren börjar dö, vet Alex att det inte rör sig om olyckor. Något dödligt har vaknat i New Haven och om hon ska överleva, är hon tvungen att ta itu med monster ur sitt förflutna och ett mörker som byggts in i själva universitetsväggarna.

Hell Bent var en av årets mest efterlängtade uppföljare. Den första boken slukade jag 2021 och den lämnade mig med ett antal frågor som jag ville ha svar på. Aldrig hade jag nog kunnat föreställa mig att det skulle dröja nästan två år innan dessa frågor skulle besvaras.

Liksom sin föregångare, börjar Hell Bent in medias res. Vad som först har hänt är till en början gåtfullt, men så förs läsaren tillbaka till händelserna som har lett fram till denna dramatiska händelse. Den rör sig mellan flera tidsplan, dels nu när Alex är tillbaka på skolan, dels hur hon tillbringade sin sommar. Det förflutna är inte redo att släppa taget om henne, minst sagt.

Magin i Hell Bent är sällan vacker. Inte den typ som väcker en känsla av förunder. Istället är den ful och många gånger grotesk. Riktad mot att uppfylla mänsklig girighet, oavsett vad det kostar. För det kostar inte dessa rika, privilegierade ungdomar något. Det är andra som tar smällen. Bra fantasy säger också något om vår samtid. Många gånger väcker böckerna om Alex Stern definitivt funderingar kring klass och privilegium.

Det stora problemet med Hell Bent, och det som gör att den inte lever är upp till förväntningarna, är följande: det är en heistroman. Problemet är att Leigh Bardugo redan har skrivit den fulländande heistromanen inom fantasygenren, vilket gör att den här känns som en blek kopia. Karaktärerna är inte lika sammansvetsade. Oddsen känns inte lika höga eftersom vi inte känner med karaktärerna på det sätt som skulle önskas.

Hell Bent lever ärligt talat inte upp till förväntningarna, men det är ändå en spännande roman.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

The Ninth House (recension)

Hell Bent

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.