The First to Die at the End av Adam Silvera

The First to Die at the End av Adam Silvera

Författare: Adam Silvera
Förlag: Simon & Schuster (2022)
Antal sidor: 576 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En ny tjänst ska snart lanseras: Death-Cast. Frågan på allas läppar är: kan Death-Cast faktiskt förutspå när någon ska dö eller är allt bara en bluff? Orion Pagan har väntat hela sitt liv på någon ska berätta för honom att han kommer att dö. Han har ett allvarligt hjärtfel och har anmält sig till Death-Cast för att bli förvarnad om slutet. Valentino Prince tänker börja om i New York. Han har en lång och lovande framtid framför sig. Han anmälde sig bara till Death-Cast efter att hans tvillingsyster nästan dog i en bilolycka. Dessa två möts på Time Square och klickar direkt. Men när de första samtalen går ut från Death-Cast, förändras deras liv för alltid: den ena för ett samtal, den andra inte. Trots att ingen vet hur dagen kommer att sluta, vet de att de vill tillbringa dagen tillsammans… även om deras farväl kommer vara förkrossande.

The First to Die in the End är en prequel till Adam Silveras briljanta och hjärtekrossande, They Both Die at the End. Som sådan är den kanske inte fullt lika bra som den första boken, men ändå väl värd att läsa.

Vad är det då som gör att The First to Die in the End inte är lika bra? Dels känns det som mycket av en upprepning av första boken, dels är karaktärerna inte lika älskvärda. Tematiken i de här böckerna är vad man skulle göra om man bara hade en enda dag kvar att leva. Vad skulle du ångra att du inte hade gjort? På vilket sätt har du inte levt ditt liv till fullo? Sedan skulle det vara utmattande att leva sitt liv till fullo hela tiden. Vi människor behöver de där dagarna när vi inte direkt gör något, utan bara är. Men ibland låter vi rädslan hindra oss från att göra saker vi egentligen vill göra.

Orion och Valentino är förtjusande karaktärer, men de är inte Rufus och Mateo och deras relation känns inte lika djup och innerlig. Det är dessutom lite störande också att både Rufus och Mateo dyker upp som barn i The First to Die in the End. I första boken kändes det som om Death-Cast var mer etablerat i samhället, men efter att ha läst den här känns det fortfarande som ett relativt nytt fenomen. Även om vi får ta del av skaparen till Death-Casts synvinkel, så får vi aldrig några riktiga svar på hur de kan göra sina förutsägelser.

The First to Die in the End är ändå en bitterljuv läsupplevelse som kommer väcka en del tankar och känslor.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.