They Both Die at the End av Adam Silvera

They Both Die at the End av Adam Silvera

Författare: Adam Silvera
Förlag: Simon & Schuster (2017)
Antal sidor: 368 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När du har tjugofyra timmar kvar att leva, då ringer Death-Cast upp dig för att meddela dig om detta. Ge dig en chans att säga farväl och leva livet till fullo en sista dag. Den 5 september, strax efter midnatt, ringer Death-Cast upp Mateo Torrez och Rufus Emeterio för att ge dem den dåliga nyheten att de kommer dö idag. Mateo och Rufus känner inte varandra, men av olika anledningar vill de inte tillbringa sin sista dag ensamma. Som tur är finns det en app för det: Last Friend. Genom den träffas de för ett sista äventyr, att leva ett helt liv under en enda dag.

När They Both Die at the End kom ut, åkte den genast in på min att läsa-lista. Jag tycker att Death-Cast låter som en spektakulärt dålig idé. En idé som nog skapar mer lidande och ångest än vad som egentligen är nödvändigt. Både hos de som tar emot samtalen om sin död och de människor som måste meddela dåliga nyheter till många människor under en och samma natt.

Men som bok är They Both Die at the End fantastisk. Adam Silvera mejslar fram två fantastiska personporträtt av Matteo och Rufus. Matteo, som varit så rädd för att dö att han har glömt att leva. Rufus, som förlorat allt och varit arg på världen, men som nu vill lära en främling verkligen leva. Relationen som byggs upp mellan dem är mycket vacker. Trots att det hela utspelar sig under mindre än ett dygn känns det som en relation som långsamt växer fram, mognar och blir innerlig. Det är inte det minsta ansträngt, utan oerhört trovärdigt.

Redan från början står det ju klart vad som kommer att hända med huvudpersonerna i They Both Die at the End: de kommer att dö. Ändå kan jag inte härda mitt hjärta. Jag blir förälskad i dem båda, i deras rädslor och osäkerheter och modet de finner i varandra. Och när det oundvikliga slutet kommer, kommer tårarna. Trots att jag vet mycket väl hur det kommer gå.

They Both Die at the End är en fantastisk läsupplevelse som jag innerligt rekommenderar.

Betyg 5: Den var fantastisk!
Rekommenderad!

Andra böcker jag har läst av Adam Silvera

Allt du gav mig var minnen (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.