Hett i hyllan #53

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna vecka får det bli två böcker av en spansk Nobelpristagare:

hettihyllan53

Jag läste Camilo José Celas förmodligen mest kända roman, La Familia de Pascual Duarte (på svenska Pascual Duartes familj), medan jag i gymnasiet. Den måste ha gjort någon form av intryck på mig eftersom jag kilade iväg till Myrorna strax därefter och köpte två böcker till av honom. Även om de har blivit stående sedan dess.

När jag ska försöka hitta beskrivningar om vad böckerna handlar om, så är det samma problem som alltid med klassiker och Nobelpristagare: handlingen är beskriven i luddigast mån möjligt och med någon form av pretentiös tolkning.

Mazurka för två döda tar sin början 1936, under det spanska inbördeskriget, med att ”Lejonhjärta” Gamuzo förs bort och dödas. Detta är en händelse som änkan Adega ständigt återvänder till i sitt narrativ. Inte förrän vid krigets slut 1939 kan brodern Tanis Gamuzo hämnas sin brors död. Den blinda dragspelsmusikanten Gaudencio spelar samma mazurka för båda dessa händelser.

Okej, jag blev inte mycket klokare av den beskrivningen…

San Camilos afton, dag och vecka inleds den 18 juni 1936 under sjukhusets skyddspatron San Camilo de Lelis dag när Madrids befolkning nås av rykten om upproren i Afrika. Samtidigt jäser oron i Madrid. San Camilos vecka inleds med mordet på löjtnant Castillo och hämndmordet på Calvo Sotelo. Det avslutas med general Fanjuls uppror, som kvävdes den 20 juli. Livet förändras för den unge diktaren, bokens Du, och hans kamrater, för Madrids alla studenter, tjänstemän, politiker, arbetare, prostituerade, homosexuella som strömmar förbi i berättelsen. Under denna vecka av kaos blev det klart för det spanska folket vad som väntade dem. (Delar tagna från Bokus beskrivning av boken.)

De här böckerna kommer nog att bli stående ett litet tag till, även om jag är lite nyfiken. Har du läst något av Camilo José Cela?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Hett i hyllan #53

 1. jag har nog något av honom också…

 2. Monika skriver:

  Jag kan inte påstå att jag känner mig lockad av någon av dessa 🙂

 3. Lena skriver:

  Har hört talas om böckerna och författaren, men det är inget jag läst.

 4. Boklysten skriver:

  Har inte läst något av honom och jag blir lite lockad av de där böckerna.

 5. Kändes som om jag behöver läsa på lite till. Författaren är ganska okänd i min bokhylla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.