Hundar, hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon

Omslagsbild Hundar, hus och hjärtats längtan

Författare: Lucy Dillon
Originaltitel: Walking Back to Happiness
Översättare: Marianne Mattson
Förlag: Forum (2012)
Antal sidor: 429 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Juliet och Ben har varit kära sedan ungdomen. De har många planer, bland annat att renovera sitt hus och återställa det till sin forna glans. Men när Ben plötsligt dör står Juliet ensam kvar. Hon isolerar sig alltmer och tillbringar dagarna hemma framför tv:n, ignorerandes det faktum att hon bor på en byggarbetsplats. Hon försöker följa råden i självhjälpsböcker i sin sorg, utan att det riktigt hjälper. Mamman Diane och systern Louise – med sitt drömhem, perfekt organiserade liv, man och barn – försöker locka henne utanför dörren. När Diane lyckas locka ut Juliet på hundpromenader börjar det plötsligt hända saker. Snart har Juliet inte bara ansvaret för andra människors hundar, utan också för krukväxter och katter. Att renovera huset har också en terapeutisk inverkan på Juliet. Med hjälp av Lorcan, en vän till den stökiga men trevliga rockälskande familjen i huset intill, tar Juliet tag i ett rum i sänder. Och kanske även sin lycka.

Hundar, hus och hjärtats längtan är en varm, mysig feelgood i sann Lucy Dillon-anda, men även med ett stråk av svärta. Den Juliet vi möter i början av boken är en kvinna förlamad av sorg, av att inte vet hur hon ska kunna gå vidare. Hon rutar in sitt liv efter tv-program och en sorgetimma där hon ska släppa ut alla sina känslor kring sin mans oväntade död. Irriterande nog vägrar både hennes perfekta syster och hennes mamma låta henne vara ifred, och snart finner hon sig dragen skrikande och sparkandes ut i världen igen. Juliets resa från sin isolation till att börja gå vidare är övertygande och realistiskt skildrad. Rädslan för att gå vidare i renoveringsprojektet eftersom hon är osäker på om det ska bli som Ben ville upplevde jag som hjärtskärande.

Ett plus är väl att våra fyrbenta vänner hundarna är en stor anledning till att hon börjar ta sig upp ur sin sorg.

Som med alla Dillons böcker innehåller Hundar, hus och hjärtats längtan både stora portioner humor och mysfaktor. Även om de fyrbenta vännerna hjälper Juliet komma till rätta med sin sorg, ställer de också till det. En katt med kladd i pälsen för henne närmre sina grannar vilket bygger en varm och stödjande vänskapsrelation. Det kan ju heller inte vara en Dillon utan lite kärlek i bakgrunden.

Hundar, hus och hjärtats längtan är en varm och charmig feelgood om hur det är att fastna i sorg, men att resa sig upp och gå vidare.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Hundar, hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.