Hunger av Alma Katsu

Omslagsbild Hunger av Alma Katsu

Författare: Alma Katsu
Originaltitel: The Hunger
Översättare: Jimmy Hofsö
Förlag: Bokförlaget NoNa (2018)
Antal sidor: 397 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En junidag 1846 bryter en rad familjer upp från Springfield, Illinois, på väg mot Kalifornien. Ledande ställning intar snart den framgångsrika familjen Donner, som karavanen kommer få sitt namn efter. På väg västerut ansluter sig ytterligare familjer tills karavanen består av närmare nittio personer – män, kvinnor och barn. Efter det ödesdigra beslutet att prova en ny genväg befinner de sig på randen till katastrof. Matförråden krymper och osämjan växer. När en liten pojke försvinner mystiskt och återfinns död har de resande drivits till vansinnets gräns. De kan inte undgå känslan av att någon, eller någonting, förföljer dem. Något osaligt… och mycket hungrigt.

I Alma Katsus Hunger, som är hennes fjärde roman, har hon tagit en verklig händelse och vridit den ytterligare ett snäpp för att göra den än mer kuslig. Vilket egentligen är svårt att tänka sig, med tanke på att de tvingades hänge sig själva åt kannibalism för att överleva i vildmarken. Men med detaljrika, målande miljöbeskrivningar för Katsu oss tillbaka i tiden till Donnerkaravanens många umbäranden. Ibland känns det som om hon hoppar över vissa detaljer, som deras vandring genom öknen, men den kusligt atmosfäriska berättelsen håller ändå läsaren i ett järnhårt grepp.

Hunger berättas ur ett flertal karaktärers synvinklar, vilket ger oss en bra överblick av händelseförloppet. Den gryende insikten hos karaktärerna om att döden väntar oavsett vad de tar sig för – om de fortsätter framåt, stannar kvar eller vänder om – är lysande skildrad. Likaså hur rädsla och misstänksamheten tär på dem, får dem att sluta sig i mindre grupper, vilket gör dem till enklare byten.

Vad det är som jagar dem i Hunger står inte riktigt klart. Jag är böjd att tro att det rör sig om wendigo, ett algokinesiskt väsen som är våldsam och kannibalistisk. Den anses kunna ta över en människa om den äter människokött. Samtidigt lutar infektionssättet mer åt en gammal hederlig zombie. Det är fascinerande att spekulera kring vad det egentligen är som jagar i skogarna. Bristen på svar gör kanske berättelsen än mer kuslig.

Hunger är en nagelbitande bladvändare som håller mig som läsare i ett järnhårt grepp från första till sista sidan, vars atmosfär förflyttar mig till den fruktansvärt olycksdrabbade karavanen.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Hunger av Alma Katsu

  1. Tyckte också om den här och vill väldigt gärna läsa mer av henne 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Maj 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.