Jakten på den mytomspunna bokhyllan

Härom eftermiddagen blev jag lite slut i huvudet (tack för det influensan!) och väldigt trött, så jag lade mig i min säng och stirrade på mina bokhyllor. Eller stirrade mellan mina knökfulla bokhyllor och den stadigt växande högen böcker på golvet. Lite lätt förtvivlan kan ha fyllt min blick.

Min kära mor tittade in genom dörröppningen och undrade vad jag höll på med. Min syster kom därefter och undrade om jag mådde dåligt. När det kom fram att jag låg och tänkte, ”hur fan ska jag få plats med alla mina böcker?”, började hon skämtsamt visa hur jag skulle göra. Med stora, yviga gester sade hon åt mig att jag borde ställa en stor bokhylla här, här, här, här och här (ett av detta här råkade vara över mitt fönster). Så jag frustade till av skratt, men sedan tänkte jag till. Och kom på att jag skulle kunna flytta en av mina bokhyllor så att den står längs med en annan vägg. Och att jag kunde få in en ny bokhylla i mitt rum (men det blir den sista, sedan går det inte in mer).

Igår städade jag hela dagen för att rummet skulle vara prydligt om det skulle flytta in en ny, stor bokhylla. Jag mätte också för att se hur stor den skulle kunna var. Sedan kontrollmätte en oberoende part också för att se till så att jag inte blev alltför optimistisk.

Vi kom fram till att jag kunde få in en bokhylla som var max 180 centimeter hög och 80 centimeter bred, föredragsvis 29 centimeter djup. Jag började nästan salivera. Den högsta bokhylla jag har i mitt rum för närvarande är 106 centimeter.

Nu är det ju så att denna hyllstorlek inte verkar finnas i butik. Såvida du inte vill ha en som har max belastning 10 kg per hyllplan. Min reaktion när jag läste detta i beskrivningen av en hylla blev: ”Eh, va? Den är 80 centimeter bred. Det går alltså troligen inte att fylla varje hylla med böcker utan att överstiga max belastningen.”

Så nytt var uteslutet på alla ställen som säljer möbler i min stad. Jakten gick vidare till närmaste Second Hand-butik. Där hittade jag en hylla som verkade lovande, men det fanns inga mått utsatta så jag fick låna en tumstock. Det jag fick vara bokstavligen en tumstock. Lite optimistiska tänkte jag att jag nog kunde konvertera tum till centimeter och mätte. Insåg att jag inte kunde konvertera tum till centimeter i huvudet, gick och hämta nya tumstock, upptäckte att den jäveln var 2 meter vilket absolut inte går in någonstans i mitt rum.

Jag vände mig sedan till det stora vida Nätet. Efter en halvtimmes letande på det stora Blocket hade jag en otrolig huvudvärk. Saker som jag personligen tycker är bra att skriva ut i annonsen om den möbel du tänker sälja:

 • Höjd
 • Bredd
 • Djup

Jag tittade på tjugo bokhyllor, tror jag. Två personer hade skrivit ut bredden, men inget annat. Några hade bestämt sig för att sätta sitt pris 200 kronor över vad möbeln kostar i nyskick på IKEA och dessutom skrivit ut att de köpt den på IKEA…

Imorgon går jakten vidare till ytterligare Second Hand butiker.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

12 svar på Jakten på den mytomspunna bokhyllan

 1. Det är ett sådant jävla I-landsprobem men jag förstår exakt vad du menar ^____^

 2. Lena skriver:

  Ja usch ja….det är inte lätta att hitta hyllor som håller och rymmer många böcker.

 3. Poplitt skriver:

  Har du kikat på Hemnes på IKEA, den klara rätt mycket, jag har 3. Har inte koll på mått eller hyllplanens maxvikt. Lycka till i ditt letande 🙂

 4. boklysten skriver:

  En lösning är ju att fixa/bygga en egen, det gjorde vi när vi bodde i lägenhet. Skenor på väggen som man sen fäster hyllplan på, då får man hyllorna exakt så långa och så tjocka man vill ha, och i den färg som man vill ha. Och såna hyllor rymmer faktiskt fler böcker än traditionella bokhyllor.

 5. Hoppas du håller oss uppdaterade om jakten på bokhyllan 🙂 Lycka till!

 6. Pingback: Jakten på den mytomspunna bokhyllan fortsätter - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Veckans skörd #15 När jag ska hinna läsa allt får bli en senare fråga - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.