Krigskatt av Robert Westall

Författare: Robert Westall
Originaltitel: Blitzcat
Översättare: Sven Christer Swahn
Förlag: En bok för alla (2000)
Antal sidor: 220 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

När kattan lord Gort evakueras tillsammans med sin familj från Dover står det snart klart för henne att det är oacceptabelt. Dels är det för många barn där som skriker och springer omkring, dels är inte hennes människa inte där. Katten ger sig därför av på jakt efter sin människa genom ett krigsdrabbat Storbritannien. Under sina äventyr kommer hon möta en ensam frivillig spanare, en oberäknelig sergeant, en äldre kusk och en ung krigsänka. Hon adopteras av en akterskytt och flyger med honom under många uppdrag, tills deras tur tar slut och de skjuts ned över Frankrike.

Jag hade väldigt lågt ställda förväntningar på Krigskatt, egentligen ända sedan jag av någon anledning köpte den. På grund av detta blir jag positivt överraskad. Berättelsen skildras dels ur lord Gorts synvinkel, dels ur synvinkeln hos de människor vars liv hon berör. Lord Gort blir aldrig förmänskligad, utan känns som en katt hela tiden. Genom de korta episoder som hon är hos de olika människorna får vi se krigets fasa från olika synvinklar. Vi får se städer bombas och, se hur sorgen över en älskad kan bryta ned en, fasa, men också ömhet och humor.

Om jag förstår saken rätt så skildrar Robert Westall i allmänhet andra världskriget i sina böcker. Att det är ett ämne som han behärskar väl märks i Krigskatt. Det känns aldrig inte trovärdigt, även om författaren själv erkänner att han har flyttat på händelser för att få bättre flyt i berättelsen. På ett lätt och flyhänt språk bygger han upp en spännande berättelse som ger sug efter att bara läsa lite ytterligare till. Tyvärr dyker det upp en del tidstypisk rasism så får mig att slungas ur berättelsen gång på gång.

Men annars är Krigskatt en trevlig, lättläst och framförallt spännande historia om den okuvliga brittiska andan under andra världskriget.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.