Låt den rätta komma in av John Ajvide Lindqvist

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront (2018)
Antal sidor: 414 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vintern 1981 kommer en man och en ung flicka till folkhemsorten Blackeberg norr om Stockholm. Ingen tar sin notis om dem. Istället fortsätter människor strömma på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medier fylls med sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona. I ett av hyreshusen sitter tolvåriga Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar. En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby, vilket fascinerar Oskar. Livet i Blackeberg kommer att förändras. Ondskan har knackat på. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken – en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.

John Ajvide Lindqvist slog igenom när jag var i yngre tonåren, men av någon anledning blev det aldrig att jag läste något av honom. Men när min bokcirkel skulle läsa en bok som utspelade sig på 80-talet, föreslog jag Låt den rätta komma in. Det blev inte den vi läste (vi läste Tell the Wolves I’m Home), men jag läste den på egen hand istället.

På sätt och vis påminner mig Låt den rätta komma in om Stephen Kings Staden som försvann. Troligen för att det båda rör sig om småstadsskildringar där ondskan helt plötsligt vänder upp och ned på livet. Liksom Stephen King, är John Ajvide Lindqvist bra på att skildra människor. Han låter boken fyllas av avvikande personer, de som lever lite i utkanten, och som kanske därför är särskilt mottagliga (och sårbara) för det övernaturliga.

Låt den rätta komma in överraskar med sin gråhet. Huvudpersonen Oskar är begriplig, men samtidigt långt ifrån sympatisk. Han uppvisar många tecken på en framtida karriär som seriemördare. Vänskapen som växer fram mellan honom och Eli är dock fint skildrad. Jag blir också överraskad över hur pass queer denna bok är. Det har gått mig helt förbi.

Låt den rätta komma in målar upp ett spänt händelseförlopp över loppet av bara några dagar som för evigt kommer att märka människorna som bor i Blackeberg.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.