Lips Touch: Three Times av Laini Taylor

Författare: Laini Taylor
Illustratör: Jim di Bartolo
Förlag: Arthur A. Levine Books (2009)
Antal sidor: 272 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Lips Touch är en novellsamling som består av tre noveller. Alla tre har ett övernaturligt fokus där Laini Taylor väver in element från irländsk, hinduistisk och zoroastrisk mytologi, men lyckas skapa något eget. I centrum för varje berättelse står en kyss, men det är ingen vanlig kyss. Det är kyssar som kan förändra livet, vända världen upp och ned, som kan väcka dig till liv eller ta livet av dig. Eller få dig att förlora din själ.

Taylor har ett alldeles eget sätt att skriva, vilket hon för med sig genom hela Lips Touch. Det är liknelser som känns fräscha, unika och som väcker en direkt kroppslig reaktion i mig som läsare. Det går en stöt genom mig när hon verkligen lyckas hitta orden för att sätta orden på en känsla. Att språket därtill ibland är så vackert att jag bara vill stryka under och spara på meningar gör sitt till att upplevelsen är något över det extra.

Lips Touch inleds med novellen Goblin Fruit där vi får möta Kizzy, vars familj kommer från den Gamla Världen. Därmed är det självklart för dem att spöken och vampyrer finns. Likaså svartalfer. Men Kizzy har inte tid med detta. Hon vill så himla mycket. Kanske är det Kizzys hunger och längtan som griper tag mest i denna lilla saga, men stämningen är också perfekt uppbyggd. Med facit i hand är detta den bästa av novellerna därför att jag fångas så totalt av karaktärerna och det ödesmättade tonläget.

Den andra novellen, Spicy Little Curses, för oss med till Indien. En ung kvinna har en förbannelse vilandes över sig: om hon talar kommer hon att döda alla som hör hennes röst. Nu har hon blivit förälskad. Demonen som kastade förbannelsen väntar förtjust på att hon ska testa och se om den är verklig. Novellen är riktigt välskriven och känns som en saga. Stämningen sitter som en smäck. Men eftersom det blir en lite mer ordinär kärlekshistoria, om än med Taylors särskilda förtecken, så grips jag inte tag i den lika mycket som den förra.

Däremot fängslas jag totalt av den tredje, Hatchling. När Esme vaknar upp en morgon är hennes ena öga isblått, vilket orsakar en våldsam reaktion hos hennes mamma. Kanske ligger här förklaringen i deras underliga leverne. Skickligt väver Taylor in en inte särskilt välkänd mytologi i en gripande berättelse om en mamma med ett mörkt förflutet som gör allt för att skydda sin dotter, men som tvingas se det förflutna komma ifatt henne. Utsökt mörk och vacker.

Vad som gör Lips Touch än mer utsökt mörk och vacker är illustrationerna av Jim di Bartolo. Varje novell inleds med ett antal bilder, som är som en serie utan ord. Hur bilderna hänger ihop med själva novellen står ofta inte klart förrän läsaren har läst den. Då får en bläddra tillbaka och förundras över hans gotiska bilder i dämpad färgskala.

Vackert illustrerad och fylld av magiska berättelser är Lips Touch verkligen en skatt att ha i bokhyllan.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Lips Touch: Three Times av Laini Taylor

  1. Lena skriver:

    Låter som något för mig. Hat läst Taylors trilogi Önskemånglarens dotter tidigare och gillar hennes språk.

  2. Pingback: Läs en novell II - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.