Lises lettering av Lise Hellström

Omslagsbild Lises lettering

Författare: Lise Hellström
Förlag: Norstedts (2018)
Antal sidor: 149 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Många är vi som drömmar att skriva snyggt. Lettering, som kan översättas med bokstavstecknande eller bokstavskonst, är en modern och lekfull form av kalligrafi. Men också blandat med typografi. Det kan användas för att skapa posters, vackra vykort, illustrationer eller varför inte en tatuering? Med Lises lettering kommer du igång med ditt kreativa skapande och får snabbt en grund att stå på.

Lises lettering kommer inte vara en bok för alla. Tonen i den är humoristisk, rak, öppen, ärlig och fylld av svordomar. Jag tycker mycket om den personligen. Lise Hellström skriver nämligen om vad som har lett till att hon började med lettering, via en dust med den berömda väggen, och jag tycker hon beskriver allt så bra. Vikten av att göra det man mår bra. Vikten av att våga försöka, trots att det kommer bli skit i början, men att övning ger färdighet. Vikten av kreativitet i livet.

Men för den som letar efter en guide till hur du praktiskt går till väga för att lära sig lettering, tror jag att Lises lettering kommer att göra dig besviken. Visst finns det övningar. Visst finns det råd kring komposition och hur man ska tänka när man skissar upp. Men det här är främst en bok om vad lettering är och vad du kan använda det till. Hur du ska finna inspiration, våga ta klivet och hitta din egen stil. Det finns en del matnyttiga råd på vägen, men vill man ha en mer steg-för-steg-guide får man nog se sig om efter en annan bok. Som tur är tipsar hon om en hel del bra böcker att läsa.

Det är framförallt tonen i Lises lettering som förtrollar mig: varm, kaxig och individuellt rebellisk. Men också budskapet om att hitta sin egen stil och gå sin egen väg.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.