Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov

mästaren och margarita

Författare: Michail Bulgakov
Originaltitel: Мастер и Маргарита
Översättning: Lars Erik Bolmqvist
Förlag: Norstedts (2010)
Antal sidor: 528 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Det är 1930-tal i Moskva när poeten Ivan och redaktören Berlioz möts vid Biskopdammarna för att diskutera om Jesus verkligen har existerat. Deras möte avbryts av en mystisk främling, som kommer vända upp och ned på staden. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa, en cigarrökande jättelik svart katt och en man med en vas hörntand. Märkliga saker börjar hända i deras fotspår. Det är som om djävulen själv har kommit till Moskva för att skapa oro och panik bland dess elit.

Mästaren och Margarita har funnits på min att läsa-lista i flera år, men var fullständigt annorlunda gentemot vad jag hade förväntat mig. När en får höra om att Djävulen ska göra gästspel i Moskva och att det involverar en kvinna målas en ganska mörk bild upp, vilket inte stämmer överens med romanens verklighet. Istället är det här en hejdundrande absurd historia, fylld av dråplig satir. Det är underhållande och spännande. Visst är det som i de flesta ryska romaner svårt att hålla reda på alla karaktärer, men med lite möda så går det ändå.

Det finns tre spår i Mästaren och Margarita. Det första är de dråpliga och hemska händelser som drabbar den kulturella kretsen och de nyrika i Moskva. Parallellt med detta är det andra spåret den berättelse om Pontus Pilates som främlingen börjar berätta i romanens inledning. Titelns Margarita kommer sent in i det tredje spåret, som är berättelsen om hennes och mästaren, en namnlös mentalpatient som skrev en roman om Pontius Pilates. Alla dessa tre trådar vävs samman skickligt till en berättelse som jag inte kan slita mig ifrån.

Mästaren och Margarita var så totalt annorlunda gentemot vad jag hade förväntat mig, men ändå så fantastiskt bra. Jag vet att jag måste läsa mer av Michail Bulgakov efter detta.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov

 1. Bokhuset skriver:

  Vad härligt att du gillade den. Jag har funderat på att läsa den, men precis som du, har jag haft känslan av att den är mörk och dyster. Den hoppar högt upp läslistan nu. 🙂

 2. tack för påminnelsen, på ett torg i Göteborg finns boken illustrerad!

 3. Niklas Magnusson skriver:

  Mästaren och Margarita är ett av mina riktigt goda läsminnen, och det väcktes av din text. Ska absolut leta upp boken igen.

 4. Tantaugusta skriver:

  Det var länge sedan jag läste den. Jag gillade den då och blev nu sugen på en omläsning.

 5. Pingback: Boktolva 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.