Stanna hos mig av Ayobami Adebayo

Författare: Ayobami Adebayo
Originaltitel: Stay with Me
Översättning: Erik MacQueen
Förlag: Piratförlaget (2017)
Antal sidor: 341 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Yejide och hennes man Akin träffas på universitetet. Nu har de varit gifta i fyra år och deras lycka är oerhörd. Men den skulle förstärkas av ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, gör motvilligt krävande pilgrimsvandringar. Men inget händer. Släkten är bestämd och kräver ett barn. Detta tvingar Akin att ta en andra hustru, till Yejides förtvivlan. Detta är ett beslut som kommer leda till en omöjlig situation där svartsjuka, svek och förtvivlan kommer att prägla deras fortsatta liv tillsammans.

Jag hade nog fått en helt annan bild av Stanna hos mig i mitt huvud innan jag läste den. Men även om det inte motsvarar av min bild är det en läsupplevelse som gör mig alldeles tagen. Jag sugs in i Yejides barnlängtan, en längtan som är så stor att det leder till psykiskt sjukdom. En längtan som förstärks av omgivningens krav på henne, därför att skulden läggs helt på kvinnan för att de är barnlösa. Den förtvivlan och längtan som driver Yejide riktigt känns i kroppen. Kärleken till hennes man Akin är inledningsvis så fin och trygg, men så kommer tvivlen och sprickorna.

På ett intelligent vis bygger Ayobami Adebayo upp Stanna hos mig så att läsaren pö om pö får bitarna för att inse vad det är som egentligen har skett. Sveket är förödande och känns i min kropp, som om jag lever inuti Yejide. Med enkla medel målar Adebayo skickligt upp karaktärsporträtten av de båda huvudpersonerna och deras relation. Detta är en spännande relationsroman vars drama sker i förgrunden av stora omvälvningar i Nigerias styre. Traditioner möter en ny tid, drömmar om demokrati och frihet.

I sin stillsamhet är Stanna hos mig en omvälvande roman om relationer och deras bräcklighet, traditionernas makt och vad detta kan göra med människor.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Stanna hos mig av Ayobami Adebayo

  1. Tyckte också mycket om den!

  2. Annette skriver:

    Misstänkte att den skulle vara så bra, ser fram emot att läsa den!

  3. Pingback: Månadsrapport: Mars 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Kaosutmaningen 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.