När vargarna kom av Charlotte McConaghy

När vargarna kom av Charlotte McConaghy

Författare: Charlotte McConaghy
Originaltitel: Once There Were Wolves
Översättare: Carina Jansson
Förlag: Lavender Lit (2022)
Antal sidor: 362 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Till Skottland beger sig Inti Flynn tillsammans med ett team av biologer för att försöka återinföra vargar i de avlägsna högländerna. Med sig har hon även tvillingsystern Aggie. Förhoppningen är inte bara att rädda det döende landskapet utan också just Aggie, som lider svårt efter den fruktansvärda händelse som tvingade systrarna att lämna Alaska. Inti kan slappna av när försöket med vargarna visar sig vara lyckat. Men när en av lokalborna hittas död, vet hon att alla kommer att skylla på vargarna. Själv vägrar hon tro att vargarna ligger bakom attacken och fattar ett ogenomtänkt beslut. Men om det inte var vargarna som dödade mannen, vem var det då?

Australienska Charlotte McConaghys Den sista migrationen är en bok jag har haft svårt att sluta tänka på. Därför ville jag gärna läsa hennes När vargarna kom, som nominerades till Årets bok förra året. Hennes böcker skildrar konsekvenser av klimatförändringar framförallt på djurlivet, men också hur människoöden formas av traumatiska händelser.

Så även i När vargarna kom. Systrarna Inti och Aggies liv har formats till stor del av livet tillsammans med deras ”survivalist” pappa, som lärt dem om vikten av att leva i samklang med naturen, i den amerikanska vildmarken. Detta står i bjärt kontrast med livet hos deras mamma i Australien, en cynisk polis som försöker att tuffa till den känsliga Inti. Men lektionerna kommer inte ta fäste förrän något tragiskt drabbar Aggie. Då kommer all Intis mjukhet att försvinna. Porträttet av trasigheten hos systrarna och hur det påverkar deras relationer till omvärlden är övertygande och djupt medmänskligt. Det finns en dubbeltydighet i titeln som blir slående när man har läst ut boken. Är vargarna, som det syftas på, de faktiska vargarna eller är det de odjur som människor kan vara kapabla att vara?

Kanske är det inte konstigt att Inti dras till vildsintheten hos sina vargar. När vargarna kom porträtterar hur naturen ligger i symbios med olika element. Vargar jagar hjortar, som sprider fröer vidare och därmed bidrar till biologisk mångfald. Utan naturliga fiender blir hjortarna mer stilla, vilket har en negativ inverkan på naturen. Skönheten i det skotska landskapen, men också det otämjda, mejslas fram med vacker prosa.

När vargarna kom lämnar också ett bestående intryck med känslor som kommer att sitta kvar i läsaren länge.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.