Författare: Nina Lekander Förlag: Constant Reader (2015) Antal sidor: 124 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Scenen är Montparnessekyrkogården, vid de Beauvoirs och Sartres gemensamma grav. Simone de Beauvoir och Nina Simone har återuppstått för att ha picknick med Sartres älskarinna Simone Jollivet, Nina Björk och Nina Lekander själv. De levande som döda feministerna dukar upp till picknik och för ett samtal om feminismen. Det vindlar från Germaine Greers mensblod och Shulamith Firestones artificiella livmödrar via att finna balanspunkten mellan att vara kvinna och intellektuell.
Jag vill tycka om Nina och Simone mer än jag gör, eftersom den verkligen glimrar till ibland. Den är rolig utan ansträngning när den avser att vara rolig och riktigt träffande i sitt allvar. Den servar tankeväckande poäng efter poäng, men ändå är det något som skaver när jag läser. Det känns lite väl mycket feministisk grundkurs. Alla stora och små tankar ska diskuteras, och en del känns som om jag har läst förut.
Om Nina och Simone sätts upp på scenen tror jag att den här känslan försvinner. Kan vi ha en omröstning nu för att den ska sättas upp? Jag kan till och med tänka mig att ta mig upp till Stockholm för att se det. Det kan bli magiskt.
Det är intressant hur olika typer av feminism får samexistera i Nina och Simone. Allting skildras med samma ton utan att de tar ställning för det. Fördelar och nackdelar läggs fram och vägs. Det som i slutändan tycks vara kontentan är den att det inte finns en homogen feminism, utan att det är en spretande rörelse som strävar mot ett och samma mål: jämlikhet mellan könen. Det är feminismens öppenhet och mångfald som är dess berättigande, för att parafrasera GP:s Ulrika Knutson.
Det är svårt för mig att skriva om Nina och Simone, då den inte riktigt kom åt mig. Men jag vill se den på scen och jag vill läsa den igen. Det är en bra introduktion till feminismen och förmodligen mycket roligare än en akademisk grundkurs.
Låter som en bok jag kan ha med i den studiecirkel jag driver!
Det kan det säkert vara 🙂 Det finns mycket att diskutera kring den.