Novellix: Lite krasslig, bara; Nattrodd; Lussiferda; Den svarta katten

Författare: Stephen King
Originaltitel: Under the Weather
Översättare: Lena Jonsson
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 34 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Skulle du förstå det om ditt undermedvetna försöker säga något till dig? Eller kanske snarare: om ditt medvetna jag försöker tvinga dig ur en illusion, skulle du låta det ske trots att det innebär en total katastrof?

Stephen King är en oerhört skicklig novellförfattare och Lite krasslig, bara måste tillhöra hans främsta noveller. Redan tidigt förstår nog läsaren hur det hela ligger till, men King bygger skickligt upp en ödesmättad känsla av obehag och sorg. Slutet är som en sten som släpps ned i vatten och ringar av obehag och sorg sprids genom läsarens kropp, dröjer sig kvar långt efter att den korta novellen är utläst.

Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 40 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Monika och Alice har varit vänner i över sjuttio år. Deras sommarritual sedan över femtio år tillbaka i tiden är att campa på samma ö. I över sextio år har de delat en mörk hemlighet som mitt i skärgårdsidyllen gör sig påmind och hotar att ta livet av dem båda.

Nattrodd är min första bekantskap med John Ajvide Lindqvist och jag är måttligt imponerad. Nog för att han skickligt målar upp de båda kvinnorna och deras vänskap, men novellen känns något för lång. Scenerna när det förflutna gör sig påmint känns något utdragna. Därtill känns så många element igen från tidigare skräckberättelser att det tyvärr inte blir någon större originalitet.

Författare: Karin Tidbeck
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 29 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

En vinternatt på 90-talet tar sig fyra ungdomar ut till en stuga strax utanför Stockholm för att se lussiferda, det ursprungliga lussetåget som just på lucianatten drar fram över himlen med demoner och häxor i släptåg. Ett skrik från himlen. Plötsligt är de bara två kvar.

I min första bekantskap med Karin Tidbeck får jag en retrospektiv över 90-talets gothkultur. På något sätt påminner mig det hela om KULT-universumet, som jag har snöat in på i år. Det är något med den ödesmättade stämningen, av att det finns en verklighet en bit bort som vanliga dödliga inte borde beröra sig med. Medan Emma försöker ta reda på vad det egentligen var som hände den här natten ställs läsaren också inför frågan vad det var som hände. Finns häxor och demoner eller var det en tragisk olycka?

Passar in på punkt 5 om en novell som utspelar sig under en högtid.

Författare: Edgar Allan Poe
Originaltitel: The Black Cat
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 21 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Berättaren var från barndomen en vänlig själ som tyckte mycket om djur. Men när alkoholen slog klorna i honom förvandlades han till ett monster. Från sin cell tecknar den nu dödsdömde mannen ned de fasansfulla händelser som har lett fram till det faktum att han har fängslats.

Den svarta katten är en riktig skräckklassiker som jag har läst otaliga gånger. Berättelsen är som en gammal favorittröja: urtvättad och sliten så att den blir alldeles mjuk. Jag kan händelseförloppet utan och innan, vilket gör att berättelsen har förlorat lite av sin skräck. Slutet har ändå en fantastisk knorr, som jag tänker mig överraskar den som inte har läst novellen tidigare.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Novellix: Lite krasslig, bara; Nattrodd; Lussiferda; Den svarta katten

  1. Felicia skriver:

    Hej!
    Var gärna med i min tävling på bloggen, behöver fler som deltar 🙂
    https://bokrelaterat.blogspot.com/2018/11/tavling.html

  2. Pingback: Biblioteca universal de misterio y terror 1 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.