Psykologin som vetenskap av Lars-Gunnar Lundh och Artur Nilsson

Psykologin som vetenskap av Lars-Gunnar Lundh och Artur Nilsson

Författare: Lars-Gunnar Lundh och Artur Nilsson
Förlag: Studentlitteratur (2017)
Antal sidor: 671 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Utgångspunkten för Psykologin som vetenskap är att vetenskapsteori och metodlära hör ihop. På ett unikt sätt kombinerar den vetenskapsteori med en grundläggande genomgång av olika typer av psykologisk forskningsmetodik. Med hjälp av konkreta exempel, tillämpade på psykologins ämnesområde, levandegörs vetenskapsteoretiska frågeställningar och abstrakta metodgrepp. Den sammanfattar även den kritiska diskussion som förs kring generella problem i vetenskapen, men också vad som är specifikt för psykologin.

Jag hade Psykologin som vetenskap som kurslitteratur i våras, i en kurs om vetenskapsteori. En av de få kurser av det slaget som jag har älskat. Kursansvarig var en av författarna, Artur Nilsson, och jag måste säga att den här boken och den kursen nästan har gjort mer för mitt kritiska tänkande än vad mina tidigare studier har gjort.

Dels på grund av att Psykologin som vetenskap förklarar olika ontologiska ståndpunkter på ett enkelt och engagerat vis. Den förklarar hur olika skolor har uppkommit som respons på varandra, vad som är bra att ta med sig från en del och det som är problematiskt. Den vänder och vrider på saker och ting, ifrågasätter och väcker funderingar kring vad det faktiskt innebär att bedriva vetenskap.

Men också dels för att den förhåller sig kritisk till psykologin som vetenskap. Den psykologiska forskningen genomgår en smärre kris. Intresset för att producera nya studier gör att man sällan går tillbaka och replikerar (gör om och testar ifall slutsatserna blir giltiga en gång till) studier. Detta innebär att resultat ibland inte håller. Dessutom har man en tendens att premiera positiva resultat och negligera negativa resultat. Slutligen vill man ofta i psykologin få fram generaliserbara resultat, vilket blir svårt när man använder försökspersoner eller studieobjekt som är WEIRD (Western Educated Industrialised Rich Democratic), som faktiskt inte representerar världen i stort.

Nu låter det kanske som om det bara är skit med psykologin som vetenskap. Men det är det inte. Den här boken förklarar hur man kan klara sig undan vissa fallgropar, möjliga vägar för psykologin framåt och vad man bör tänka på när man designar en studie. Man får inte glömma att psykologin har bidragit med mycket bra (och en hel del dåligt), men som med det mesta här i livet: du kan inte svälja allt med hull och hår. Du måste ha en lätt kritisk blick hela tiden.

Men Psykologin som vetenskap är en fantastisk bok som får psykologinörden i mig att sjunga av fröjd.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Psykologin som vetenskap av Lars-Gunnar Lundh och Artur Nilsson

  1. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.