Skamfläck av Caroline Engvall

Skamfläck

Betyg: ☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare: Caroline Engvall
Förlag: Pocketförlaget (2012)
Antal sidor: 240sidor

Köp den till exempel hos Adlibris eller Bokus.

Tre röster om att använda sex som självskadebeteende. Sandra växer upp ett av de finare områdena i Stockholm och ingen kan ana att under den perfekta ytan har Sandra våldsamt sex mot betalning för att minska ångesten. Jocke har våldsamt sex med män för att kunna försörja sig och sin pappa. Efter att nakenbilder spridits på femtonåriga Nadja förlorar kroppen sin betydelse och då kan hon ju lika gärna använda den för till det enda den duger till.

Läsa ett kapitel. Lägga undan boken. Läsa ytterligare ett kapitel. Det är inte en bok läsaren direkt hastar igenom, utan det krävs många pauser för att låta sorgen och ilskan sjunka undan. Den här gången har jag lärt mig och varvar med att läsa Amerikanska gudar. När jag läste 14 år till salu läste jag samtidigt Duncan Fairhursts När ingen annan ser, som berättar om de övergrepp som han utsattes för av sin pappa. Det blev lite väl tungt.

Jag måste stanna upp när jag kommer till Nadja. Ryd. Skäggetorp. Jag har studerat vid Linköpings universitet och vet exakt var Ryd ligger. Jag vet vilken buss man tar för att komma till Skäggetorp. Detta händer i Sverige nu. Inte bara i storstäderna, utan i mina städer också.

När det gäller sådana här böcker känns det alltid ytligt att kommentera något annat än innehållet. Men jag känner mig ändå tvungen att skriva att denna bok definitivt är stilistiskt vassare än 14 år till salu. Detta gör den mer träffande för mig, då jag inte blir distraherad av uppbyggnaden.

Detta är en väldigt viktig bok och jag rekommenderar den, med en caveat: jag vill be dig att känna efter själv hur du mår, om du kommer att orka, innan du läser den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.