Sju boktips under Pride

Då var det dags igen för Stockholm Pride igen, och jag kommer inte befinna mig på plats i år heller. Tidigare år har jag gjort en inläggsserie under veckan med bok- och filmtips, men i år orkar jag inte riktigt med det. Istället får det bli en annan typ av lista. Här kommer sju boktips och vem vet? Kanske gör jag en lista med sju filmtips också.

Du, bara av Anna Ahlund är en fin berättelse om John, som träffar Frank. För visso är Frank paxad av syrran Caroline, men John kan inte hjälpa att han blir förälskad. Dessutom har Frank en egen vilja och en hel del bagage. Om det går att förälska sig i en bok så är jag förälskad i denna debut.

Golden Boy av Abigail Tarttelin är en av de bästa böcker jag har läst i år. Vi får möta Max, som till synes har allt, just när livet slås i spillror. Han har en hemlighet, att han är intersex, vilket bästa vännen Hunter känner till med förödande konsekvenser. En stark bok som ibland kan glida över i att bli lite väl föreläsande, men vars starka gestaltning och handling gör att det går att förlåta det mesta.

Ibland bara måste man av David Levithan är den här författarens klassiska debut. Den utspelar sig i en lätt idealiserad värld där stjärnquarterbacken går i vit minikjol och med lösnaglar och där homofobi inte har något större utrymme. En skruvad, underhållande romantisk historia med hjärta.

The Watchmaker of Filigree Street av Natasha Pulley är även det en debutroman. Den här utspelar sig i ett alternativt viktoriansk London där Thaniel mottar en klocka, som räddar hans liv undan en explosion. På jakt efter dess skapare träffar han Keita Mori, en man med många hemligheter. Lite av en blandning mellan relationsroman och mysterium med underbara karaktärer och en stark världsbyggnad.

Excluded av Julia Serano är en samling med texter som handlar om hur feministiska och queera rörelser ska bli mer inkluderande. Trots att de ofta arbetar för att utmana och konfrontera sexism, kan de reglera kön och sexualitet minst lika hårt som de rörelser de försöker bekämpa. Jag håller verkligen inte med Serano om allt, men jag tycker att hon tar upp många intressanta poänger. Boken är helt klart läsvärd.

Down under av Johan Ehn är en rykande färsk debut som bygger på självbiografiskt material. Jim är nitton år, livet i Stockholm har imploderat och han flyttar till Nya Zeeland för att bo hos släktingar och bli en bättre version av sig själv. När farbrodern får veta att han är homosexuell slänger de ut honom. En trevlig roman om att förneka sig själv och sedan finna sig själv.

Om jag var din tjej av Meredith Russo handlar om Amanda, som har flyttat till en ny stad för att börja om. Där de inte känner till att hon föddes som Andrew. Hon träffar en kille och tvingas fatta beslut om hon ska berätta om sin bakgrund. En riktigt urtypisk ungdomsbok som fyller en funktion i bokhyllan. Men jag önskar mig en mer välskriven bok på temat.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Sju boktips under Pride

  1. Felicia Svanäng skriver:

    Om jag var din tjej köpte jag precis och The golden boy har jag också tänkt läsa! 🙂

  2. Härligt att jämföra listor 🙂 ”Excluded” och ”The Watchmaker…” hade jag ingen koll på, så särskilt stort tack för de tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.