Sju filmtips i Pridetider

Det blev visst en filmlista också. Eftersom jag är som jag är så blev det mestadels sorgliga filmer, men några komedier fick slinka med också.

The Imitation Game är löst baserad på Alan Turings liv. Han var en brittisk matematiker som hjälpte till att knäcka tyskarnas kodmaskineri och som med sin gärning avsevärt förkortade kriget. Benedict Cumberbatch gör en väldigt fin prestation.

En enda man handlar om en professor i engelska som förlorar sin partner oväntat och famlar efter fotfästet. Under sin sista dag i livet möter han en student som kanske kan tränga igenom sorgen. Colin Firth imponerar stort i den här. Första gången jag skulle se den fick jag stänga av därför att den gjorde mig så ledsen.

Torka aldrig tårar utan handskar utspelar sig under den första tiden av AIDS-epidemin och vi får följa en grupp vänner när sjukdomen slår till. Baserad på Jonas Gardells fantastiska romantrilogi är det här verkligen en tv-serie värd att se.

La Cage aux Folles är ett farsartat drama om en nattklubbsägare och nattklubbens stora dragstjärna, som varit tillsammans i tjugo år. När deras son kommer hem med nyheten om att han ska gifta sig och fästmöns ultrakonservativa föräldrar vill träffa dem så tvingas de fatta beslutet om de ska vara sig själva sanna. Musikalen är egentligen bättre, men den här klassiska filmen går inte av för hackor den heller.

The Danish Girl är löst verklighetsförankrad och handlar om Lili Elbe, som var en av de första personerna att genomgå en könskorrigering. Det finns en del problematiskt med filmen, inte minst att de har suddat ut Gerdas bisexualitet, men det är fina skådespelarprestationer och en bra, om än inte helt sanningsenlig, historia. Eddie Redmayne imponerar.

The Rocky Horror Picture Show är ju en riktig kultklassiker. Paret Janet och Brad förirrar sig till dr Frank N. Furters slott efter att deras bil går sönder. Hejdlöst underhållande med musik som biter sig fast i huvudet. Let’s do the timewarp again!

The Skin I Live In rör sig någonstans i gränslandet psykologisk thriller och skräck. En plastikkirurg är besatt av att uppfinna en ny syntetisk hud och håller en ung kvinna inspärrad i sitt hus. Jag är inte helt hundra på att den egentligen platsar på listan, men den har definitivt en queer tematik som blir uppenbar i andra halvan av filmen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Sju filmtips i Pridetider

  1. Annette skriver:

    Colin Firth är verkligen en bra skådespelare. Jag gillar särskilt det han gjort på senare år, som En enda man, The King’s Speech, Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Jag får nog förresten ändra det där om senare år, för jag gillar hur han spelar rollen i Stolthet och fördom också, och i The Secret garden. Han känns visserligen oftast igen i rollerna, han spelar dem ganska likt, men han gör det trovärdigt.

  2. Felicia skriver:

    vilka jättebra tips 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.