Sunrise by the Sea av Jenny Colgan

Sunrise by the Sea av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Serie: Little Beach Street Bakery, #4
Förlag: Little Brown (2022)
Antal sidor: 368 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Marissa Rosso har svårt att förstå hur livet bara kan gå vidare för alla, när hon fortfarande kämpar med förlusten av sin älskade morfar. Att förlora sina morföräldrar är något alla drabbas av. Varför har hon tagit det så hårt? Hon skärmar av sig alltmer från livet, vilket får henne att flytta till världens ände – den avlägsna ön Mount Polbearne. Här hoppas hon få lugn och ro. Något som är svårt med hennes högljudda, ryska pianolärare till granne och hur nära det lilla samhället står varandra. Men kanske är det just vad hon behöver.

Min första bekantskap med Jenny Colgan var när jag läste hennes serie om Polly och hennes lilla bageri på den ensligt belägna ön i Cornwall. Det är en serie som har en särskild plats i mitt hjärta, således. När jag hörde att hon skulle släppa Sunrise by the Sea, pep jag av förtjusning. Även om Polly och Huckle bara är bifigurer, så är Marissa och Alexei två oerhört fina nya bekantskaper.

I många av sina senare böcker har Colgan tacklat ämnen inom psykisk ohälsa, såsom schizofreni och PTSD. Även i Sunrise by the Sea utforskas ämnet psykisk ohälsa, i form av agorafobi och sorg. Sorg gör märkliga saker med oss människor och varje persons sorgearbete är unikt. Det är när det leder till konsekvenser som hindrar oss i vår vardag som sorg kan bli förödande. Och det är det här som Colgan mejslar fram med så varsam, respektfull hand: att det här händer vem som helst, men att det finns en väg tillbaka. Det är hoppfullt, varmt och trösterikt.

Vägen dit är dock inte enkel. Sunrise by the Sea skulle dock inte vara en feelgood i Colgananda om det inte innebar ett drastiskt miljöombyte, tid i köket och en frustrerande karl någonstans i bakgrunden som blir allt viktigare. Men det är inte det här som läker Marissa: det är arbetet hon lägger ned på att läka sig själv. Att ta varje steg på vägen, oavsett hur svårt och jobbigt det är. Oavsett hur många bakslag som sker.

Sunrise by the Sea är en fin berättelse om sorg och psykisk ohälsa, som lämnar en varm, spirande och hoppfull känsla efter sig.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra böcker i serien

Det lilla bageriet på strandpromenaden (recension)

Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden (recension)

Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden (recension)

Sunrise by the Sea

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.