Tant Gredelins vintage av Anna Lena Stålnacke

Tant Gredelins vintage av Anna Lena Stålnacke

Författare: Anna Lena Stålnacke
Serie: Tant Gredelins vintage, #1
Förlag: Bokfabriken (2022)
Antal sidor: 381 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Fotojobben har sinat och med det Vivis självförtroende. Pengarna börjar tryta och hon har inte någon plan. Av en slump fyndar hon ett vackert silkeslinne från 30-talet i en secondhandbutik. Det måste vara ett tecken, särskilt som det är hennes födelsedag. Men det visar sig vara alldeles för litet. Besviken säljer Vivi plagget på Tradera utan att ana att det kommer bli startskottet på hennes nya liv. Efter ett flertal framgångsrika affärer börjar tanken på en egen butik växa fram. Dock är det inte en lätt dröm. Men hon har som tur är 82-åriga Maj-Britt, sömmerskan Ally, instagrammaren Amanda, grannen Alexis och vännen Marika till sin hjälp.

Det är något med det här omslaget och titeln, Tant Gredelins vintage, som gör att den här boken har utövat en oerhörd lockkraft på mig. Feelgood brukar i allmänhet kännetecknas av förmögna miljöer och nya kläder. Det ligger mer rätt i tiden med en bok som handlar om slow fashion, om än omständigheterna till det ligger i att huvudpersonen helt står utan pengar.

Introduktionen till Vivi sker inte helt smärtfritt i Tant Gredelins vintage. Läsaren får först möta henne i en secondhandbutik, där hon försöker göra ett fynd som ska muntra upp hennes dystra situation. Fotojobben har sinat och hon bor i en lägenhet hon avskyr. Denna dåliga situation låter hon gå ut över andra personer i butiken, som kunden som beskrev som lika bred över baken som en ardenner eller expediten som antyds vara för tjock för sitt bälte som glider upp istället för att ligga vid höfterna. Denna viktfixering i det inledande kapitlet ter sig lite illavarslande.

Men Tant Gredelins vintage tar sig med råge. Den resa som Vivi genomgår och de personer hon möter på vägen utvecklas i en fin takt. Den inledande bitterheten övergår i ett mycket mer sympatiskt personporträtt. Anna Lena Stålnacke behärskar väl feelgoodgenren och fyller boken med charm, mys och värme.

Tant Gredelins vintage är en sann feelgood som livar upp i vintermörkret.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Tant Gredelins vintage

Tant Gredelin på turné (recension)

Tant Gredelins julbryderier

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.