Tant Gredelin på turné av Anna Lena Stålnacke

Tant Gredelin på turné av Anna Lena Stålnacke

Författare: Anna Lena Stålnacke
Serie: Tant Gredelins vintage, #2
Förlag: Bokfabriken (2021)
Antal sidor: 341 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vivi har i ett slag förlorat både hem och butikslokal. För kompanjonen Marika är situationen lika illa. Men Marika har bytt till sig Merkurius, en gammal turnébuss, mot sin bil och i den färdas de sommar-Sverige runt. De besöker diverse loppisar och kallar sig själva för vintagenomader. Men Vivis förflutna kommer ikapp henne. För att finansiera sin butik sålde hon ett kvarglömt elevarbete från Konstfack. Nu har konstnären slagit igenom stort i New York. Hotfulla brev från advokatfirman dyker upp. Kanske kan Vivis ex, juristen Rikard, vara till hjälp. Bara han inte räknar med mer än vad Vivi är villig att ge…

Tant Gredelin på turné får mig inte helt osökt att tänka på En sommar på luffen av Eli Owetz Åman. De handlar båda om att föra ett kringflackande liv i sommar-Sverige, med diverse stopp på väg för att besöka loppisar. Det finns så få saker som osar svensk sommar som det rikliga utbudet av loppisar som står till buds och den vackra natur som Vivi och Marika tar sig tiden att njuta av under sitt planlösa resande.

Men Tant Gredelin på turné är inte bara sommar och idyll, utan Vivi hamnar i trubbel. Förstås. Det vore inte mycket till bok om man det inte fanns någon form av konflikt. Redan vid en läsning av första boken, skickade jag en fråga till min syster affärsjuristen om det faktiskt kunde räknas som stöld att Vivi sålde stolen. Saken är den att den har stått i så många år hos henne utan att någon har gjort anspråk, även när hon har försökt få dem att göra det, att det kanske skulle vara att agera som att man inte längre har något anspråk på den. Dessvärre kom vi väl aldrig fram till om det var stöld eller inte.

Onekligen bjuder det på en spännande konflikt. Tant Gredelin på turné utökar även det smått knasiga, men charmanta, karaktärsgalleriet med konstnären bakom åbäket. Att vintage och secondhand är det som står i centrum för boken är också inte fy skam. Det ligger verkligen i tiden.

Tant Gredelin på turné är en sådan där mysig, varm feelgood som passar perfekt att läsa under sommarsemestern.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Tant Gredelins vintage (recension)

Tant Gredelin på turné

Tant Gredelins julbryderier

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.