The Cement Garden

The Cement Garden av Ian McEwan

Författare: Ian McEwan
Förlag: Vintage (2016)
Antal sidor: 152 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Fyra syskonen förlorar hastigt sin pappa. En kort tid därefter insjuknar mamman och dör i cancer. Rädda för att bli omhändertagna, beslutar sig syskonen för att gömma mammans kropp i cement i källaren. I den skoningslösa sommarhettan, försöker sedan barnen leva på egen hand. På sätt som kanske är långt bortom den acceptabla normen.

The Cement Garden var med på samma lista som några riktigt bra böcker, som jag läste under 2021. Så trots att jag inte har så positiva erfarenheter av Ian McEwan (jag var inte superförtjust i Försoning), så var jag försiktigt optimistisk. Dessvärre slogs denna optimism ned redan vid sidan sju, när första omnämningen av incest dök upp.

Jag är inte den som är pryd eller lättchockad. Och det är inte något jag blir av The Cement Garden heller. Men jag tycker att saker och ting i en berättelse ska fylla ett syfte. Hade den här berättelsen kunnat berättas utan incestvinklingen? Ja. Visst, att den hade blivit annorlunda, men det hade inte förändrat kärnan i berättelsen. Hur de sakta glider bort från vuxenvärlden, in i en helt avskärmad verklighet som de har skapat. Den enda funktion jag upplever att incesten fyller är ett försök att chockera och provocera, och jag provoceras snarare av klumpigheten och det uppenbara att det är vad man försöker åstadkomma.

McEwan skapar en atmosfär av hur världen stannar upp i The Cement Garden. Långa, soliga dagar där det bara tycks vara syskonen som existerar. Vi är inlåsta i Jacks huvud, en stereotyp tonårsgrabb som ägnar sig mestadels åt att runka och missköta sin hygien. Trots det nära perspektivet, är hans motiv höljda i dunkel. Det är svårt att förstå varför syskonen väljer att göra som de gör.

The Cement Garden får mig att inse att Ian McEwan inte är någon författare för mig.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.