The Complete Illustrated Works of Edgar Allan Poe

Författare: Edgar Allan Poe
Förlag: Bounty Books (2013)
Antal sidor: 973 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Pröva din lycka på Bokbörsen.

The Complete Illustrated Works of Edgar Allan Poe är verkligen en mastodont till bok, då han var en produktiv författare. Den inleds med alla noveller som han skrev. Många känner jag igen från att jag girigt läste allt av Edgar Allan Poe som jag kom över när jag var yngre, såsom The Black Cat; The Red Masque of Death; The Tell-Tale Heart med flera. Om dessa har många ordat, så jag tänkte bara ägna tid åt de som jag har prickat av inom Läs en novell.

X-ing a Paragraph handlar om en redaktör som kommer till en ny stad i avsikt att starta en ny tidning. Bara det att det redan finns en tidning där. En bitter rivalitet bryter ut. En humoristisk och bitsk liten novell som passar perfekt på punkten Läs en novell med bokstaven X i titeln.

Alla noveller passar ju egentligen in under punkten om en novell som ursprungligen är skriven på 1800-talet, men jag valde den underbart rysliga och morbida The Murders in the Rue Morgue. Mor och dotter hittas brutalt mördade i sin lägenhet. Fallet förbryllar polisen, som tar hjälp av den snillrike C. Auguste Dupin. Som ett Sherlock Holmes-fan kan jag ju inte annat än gilla hans föregångare.

The Cask of Amantillado utspelar sig i Italien, ett land som jag inte har besökt så den passar in på den punkten. En man upplever att hans vän har förolämpat honom och bestämmer sig för att ta en gruvlig hämnd. Det här är en novell som har levt sig kvar hos mig enda sedan jag först läste den som tioåring. Den är precis lagom ryslig och obehaglig.

Ligeia handlar om en man och hans fru Ligeia, som lever i ett lyckligt äktenskap. Men Ligeia insjuknar och dör. Mannen, tyngd av sorg, gifter om sig med lady Rowena, som dessvärre också blir sjuk och dör. När han vakar över hennes kropp genomgår den en märklig transformation. Inte Poes bästa novell, men ändå läsvärd. Passar bra in på punkten Läs en novell där någon är sjuk.

En av Poes mest kända noveller är The Fall of the House of Usher, som jag faktiskt inte hade läst tidigare. I novellen kallas den ej namngivna berättaren till sin väns sida, då denna påstår sig vara sjuk. Ett psykologiskt mästerligt porträtt av karaktärerna och en stämning som blir alltmer krypande olycksbådande.

Även om jag tycker mycket om Poes noveller och hans sätt att bygga upp stämningar och hur han målar med ord, så blir det lite mastigt att läsa alla på rad. Därför är det skönt när The Complete Illustrated Works of Edgar Allan Poe övergår i hans enda skrivna roman. The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket handlar om sagde Arthur, som har en särskild fascination för det sjöfarande livet. Hans vän smugglar honom ombord på ett skepp under vännens fars styre, men det hela får katastrofala konsekvenser.

Inledningsvis tycker jag mycket om romanen. Skildringen av livet till havs, myteriet och den senare skeppsbrytningen, är så oerhört spännande. Det finns ett sug att ständigt läsa vidare. Sidorna bara flyger förbi. Men så kommer räddningen. Och då tappar romanen helt plötsligt fart och fokus. Den senare delen av romanen når aldrig upp till den fartfyllda början, vilket är lite synd.

The Complete Illustrated Works of Edgar Allan Poe avslutas med hans dikter. Här blir jag faktiskt uppriktigt besviken. Hans dikt Alone är utan tvekan en av mina största läsupplevelser någonsin. Jag kan fortfarande recitera den utantill. Men bortsett från den och A Dream Within a Dream, så upplever jag inte att Poe är en särskilt skicklig diktare. Språket blir lätt uppstyltat och strävar efter en ålderdomlig ton som inte riktigt passar dem.

Synd att The Complete Illustrated Works of Edgar Allan Poe avslutas med en rejäl besvikelse, men jag är så ofantligt nöjd över att ha läst hans hela produktion.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Complete Illustrated Works of Edgar Allan Poe

  1. Pingback: Läs en novell III - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Klassiska spökhistorier av Charles Keeping (Red.) - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.