The Ghost Bride av Yangsze Choo

Omslagsbild The Ghost Bride av Yangsze Choo

Författare: Yangsze Choo
Förlag: Hot Key Books (2013)
Antal sidor: 390 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Sjuttonåriga Li Lan lever i 1890-talets Malaysia tillsammans med sin fattige far och några tjänare. En kväll lägger fadern fram ett förslag: den oerhört förmögna familjen Lim vill att Li Lan ska gifta sig med deras son. Det enda problemet är att han är död. Efter ett ödesdigert besök i Limherrgården, finner sig Li Lan inte bara hemsökt av sin tilltänkta friare utan också sin förälskelse i Limfamiljens nya arvinge. På nätterna sugs hon i det kinesiska livet efter döden: en värld av spökstäder, pappersbegravningsoffer, monstruös byråkrati och hämndlystna andar. Med hjälp av den mystiska Er Lang, måste Li Lan avslöja spökvärldens hemligheter innan hon själv fångas där för evigt.

När Yangsze Choos debutroman The Ghost Bride kom ut år 2013, hamnade den direkt på min att läsa-lista. Risken är väl att den aldrig hade tagit sig därifrån om inte Netflix hade filmatiserat den. Bok och tv-serie har dock inte så mycket gemensamt, och för mig som verkligen älskade tv-serien blev boken något av en besvikelse.

The Ghost Bride fångar 1800-talets Malaysia, med sin blandning av kulturer och vidskepelser. Dessvärre är Choo också förtjust i att förklara nästan precis varenda liten sak som hon har gjort efterforskningar om, vilket gör inledningen oerhört seg. Samtidigt får beskrivningarna av miljön och atmosfären mig att känna mig som om jag verkligen befinner mig där.

En stor del av The Ghost Bride utspelar sig i drömmarnas värld. Eller snarare mardrömmarnas värld. Här blir det kusligt, vagt, lite som om jag verkligen befinner mig i en mardröm. Choos sätt att beskriva det kinesiska livet efter detta, eller snarare sin tolkning av det, är fantasieggande. Själva miljöerna för berättelsen är verkligen utsökt skildrade.

Mitt problem med The Ghost Bride är nog romansen, som ska prackas på oss. Jag har svårt att förstå varför Li Lan i boken utvecklar så starka känslor för Tian Bai. Likaså tycker jag aldrig riktigt att relationen mellan henne och Er Lang utvecklas på samma sätt som i tv-serien, där deras kemi var helt fantastisk.

Men The Ghost Bride är ingen dålig bok. Bara inte samma berättelse som jag förälskade mig i, när det kom till tv-serien. Vem vet, hade jag läst boken först hade jag kanske älskat den…

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Ghost Bride av Yangsze Choo

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.