Författare: Enid Blyton
Illustratör: Eileen A. Soper
Serie: Famous Five, #5
Förlag: Hodder (1997)
Antal sidor: 216 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
De fyra kusinerna, och Timmy förstås, är tillsammans ytterligare ett sommarlov. Men de vet inte riktigt vad de ska hitta på. När en cirkus reser förbi med sina husvagnar och de möter pojken Nobby, får de en idé. Julian, Dick och Annes föräldrar hjälper dem att låna två husvagnar och hästar. Snart är de fem på väg. De slår läger inte långt ifrån cirkusens sommarläger, till Nobbys stora förtjusning. Men hans farbror Tiger Dan och akrobaten Lou är långt ifrån lika förtjusta. De försöker med allt, hotelser och lock och pock, för att få bort kusinerna från sin lägerplats. Vad är det som gör dem så angelägna?
Varje gång jag öppnar en Fem-bok, och Five Go Off in a Caravan är inget undantag, är det som att sjunka ned i en värld där det råder evig sommar. Det är en idyll av vackert väder, klara bäckar att dricka ut och gott om god mat att få tag på från godhjärtade, generösa bönder. Dessa böcker skulle inte kunna vara skrivna idag, både med tanke på den nonchalanta sexism/rasism som finns i dem, men också med tanke på hur beredvilligt föräldrar släpper iväg sina barn på äventyr på egen hand.
Five Go Off in a Caravan följer den klassiska mallen för de här böckerna över hur de snubblar in i ett äventyr. I vanlig ordning går det att se på en person vem som är skurk eller inte. Det involverar osannolika sammanträffanden och grottor, och att bli fångade i dem. Men faktum är att dessa böcker är så mysiga att det inte gör något att de konstant upprepar sig. Det är väl lite det: man vet vad man får, den där känslan av varma sommardagar och ingefäraöl. Mm, ingefäraöl.
Five Go Off in a Caravan är dock en av de mysigare, mer spännande delarna i serien.
Andra böcker i serien
Five on a Treasure Island (recension)
Five Go Adventuring Again
Five Run Away Together
Five Go to Smuggler’s Top (recension)
Five Go Off in a Caravan
Five on Kirrin Island Again
Five Go Off to Camp (recension)
Five Get into Trouble
Five Fall into Adventure
Five on a Hike Together
Five Have a Wonderful Time
Five Go Down to the Sea
Five Go to Mystery Moor (recension)
Five Have Plenty of Fun
Five on a Secret Trail
Five Go to Billycock Hill
Five Get into a Fix
Five on Finniston Farm
Five Go to Demon’s Rocks
Five Have a Mystery to Solve
Five Are Together Again
älskar fortfarande läsa Enid Blyton, i ivuxen ålder för några år sedan började jag samla och köpa Vi Fem-böcker, Äventyrs- och Mysterieböcker. Det var inte svårt eller dyrt på loppis då, svårare nu. De bibliotekarie som förbjöd dessa på 1970-talet, läste aldrig till slutet, för Blyton börjar alltid med fördomar… kontraster.
Böckerna säljs och ”översätts” till modern engelska i England!
Rekommenderar Sothönsklubben (Coot Club 1934) av Arthur Ransome, rena seglingslektioner, hittade på biblioteket, Svalans dal (Swallowdale 1931) , scouting.
Jag tycker också om hennes böcker nu i vuxen ålder 🙂
nja, Blyton upprepar sig inte, för hon har fantasi till olika teman i varje bok, imponerande!
Nja, där får vi nog vara överens om att vara oense. När man läser några stycken på raken upptäcker man ganska snart att hon återanvänder tidigare motiv och handlingsbeståndsdelar ganska flitigt.
Pingback: Månadsrapport: Juli 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson
Pingback: En utvärdering av bokrean 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson