The Ickabog av J. K. Rowling

Författare: J. K. Rowling
Förlag: Little, Brown Books for Young Readers (2020)
Antal sidor: 280 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Det var en gång ett litet land som kallas för Cornucopia, som var lika rikt på lycka som det var på guld, och känt för sin mat. Från de utsökta ostarna i Kurdsburg till de underbara bakelserna från huvudstaden Chouxville. Men även i lyckliga riken döljer det sig monster i skuggorna. Enligt legenden lever en fruktansvärd varelse i Träsklanden i norr: Ickabogen. Vissa säger att den andas eld, spottar gift och ryter genom dimman när den rövar bort får och barn urskillningslöst. En del säger att det är en myt. Men när myten får sitt eget liv och kastar en mörk skugga över riket, tvingas bästa vännerna Bert och Daisy ge sig av på en resa för att gå till botten med vad ickabogen är för något.

Liksom som för så många andra fans, har J. K. Rowlings många transofoba uttalanden på senare år gjort mig riktigt besviken. Än värre blir det när Rowling klär på sig offerkoftan och anklagar kritiker för att mobba henne. Därför har det tagit emot att läsa The Ickabog.

Men man måste ibland separera verk från dess skapare. Jag kommer alltid att älska Harry Potter med en glödande passion. Och jag måste erkänna att jag älskade The Ickabog också. Det hela börjar som en klassisk saga. Ett land av överflöd, en stilig kung, ett mytomspunnet monster…

Men The Ickabog blir snabbt mörk. Det är en berättelse om hur diktaturer kan spinna på folks rädslor för det okända, det annorlunda, så att de utan att riktigt reflektera över det ger bort sina rättigheter. Hur människors girighet kan dra nytta av människors rädsla. För att rikta sig till barn, är The Ickabog en bok som inte värjer sig för att skildra ondska och vad den kan ta sig till för att behålla makten. Och svaret är: den är beredd att nästan göra allting för att behålla sin makt och sin rikedom.

Samtidigt så finns det humor i The Ickabog. Humor och magi. Vänskap i överflöd. Karaktärernas namn är tongue-in-cheek och bygger mycket på ordlekar. Det finns mycket drag av det som jag charmade av i Harry Potter-serien, även om det här självfallet inte är lika bra. Men det är en fantasieggande berättelse som kommer charma yngre läsare.

The Ickabog är en spännande, underhållande berättelse som visar att det går att tackla svåra ämnen även för barn.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.