The Swimmers av Julie Otsuka

The Swimmers av Julie Otsuka

Författare: Julie Otsuka
Förlag: Knopf (2022)
Antal sidor: 192 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Simmarna känner inte varandra till namn, utan enbart genom deras rutiner i poolen. När en spricka dyker upp i poolbotten, kastas de ut i en oförlåtande värld utan tröst eller stöd. En av simmarna är Alice, som långsamt håller på att förlora sitt minne. Poolen var den sista befästningspunkten mot hennes demens. Utan de andra simmarnas sällskap och sin rutin av sina dagliga varv, kastas hon ned i desorientering och kaos. Hon sveps in i minnen av sin barndom och det interneringsläger för japaner som hon tillbringade andra världskriget i.

Julie Otsuka har med sina korta, kärnfulla romaner gjort sig känd för att föra fram den japansk-amerikanska historien i ljuset. I Vi kom över havet fäster hon blicken på postorderbrudar och i När kejsaren var gudomlig är det de amerikanska interneringslägren som lyfts fram. I The Swimmers tar hon alla berättarknep som hon har använt sig av i sina tidiga böcker och använder dem till deras fulla kraft. Det kräver eftertanke av läsaren för att till fullo insupa varje språklig vändning, varje perspektivskiftning, och de olika känslor de väcker hos läsaren.

The Swimmers tar sitt avstamp i poolen och friden som de olika motionssimmarna finner där. Gemenskapen skildras med en kollektiv berättarröst, ett vi, men växlar också till ett mer distanserat perspektiv kring de olika personligheterna. Även om det fångar en gemenskap, en kultur som växer fram i gruppens uttalade och outtalade regler, så är det inte förrän bokens fokus riktas in mot Alice som det blir klart att det här kommer att göra ont.

Alice lider av frontallobsdemens, som är en särskilt aggressiv demenssjukdom som drabbar en yngre målgrupp. The Swimmers skildrar, genom hennes dotters ögon, hur hon alltmer förlorar fotfästet i vardagen. Hur verkligheten blir skrämmande och främmande, och för Alice helt oigenkännlig. Det är ett porträtt av en obarmhärtig sjukdom, skildrat med medkänsla och stor empati. Vad händer egentligen med en familj, med en grupp, när ordning bryts och något spricker?

The Swimmers är en mästerligt utformad roman som lämnar ett bestående, känslomässigt avtryck hos läsaren.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.