The Women of Troy av Pat Barker

The Women of Troy av Pat Barker

Författare: Pat Barker
Serie: Women of Troy, #2
Förlag: Penguin (2021)
Antal sidor: 307 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Troja har fallit. Grekerna kan återvända hem som segrare efter all denna tid. Det enda de behöver är bra vindar att fylla seglen. Men vindarna uteblir, tämjda av hämndlystna gudar, så krigarna förblir kvar i skuggan av staden de raserade. De hålls sällskap av kvinnorna som de stal från den. De trojanska kvinnorna är en brokig skara. Sköna Helena var enbart ett ben för hundar att slåss över. Cassandra har lärt sig att inte bry sig alltför mycket om sin profetior. Den enda gången någon tror på dem är om en man för fram dem. Envisa Amina är beslutsam att hämnas sin slaktade kungs död. Hekuba ylar och klöser sig själv på stranden, som om hennes skrik kunde nå dödsriket. Och så Briseis, som bär framtiden i sitt sköte: Achilles barn.

The Women of Troy tar vid där The Silence of the Girls slutar. Det är i efterdyningarna av kriget. Bytet, vilket inkluderar kvinnorna, har delats upp mellan männen. Segerrusiga dricker de sig fulla, men är samtidigt otåliga att återvända hem. Tillgången till alkohol och den frustrerande väntan leder till att lägret sjuder under ytan.

Styrkan i Pat Barkers författarskap ligger nog i hennes förmåga att skildra denna spänning. För egentligen är The Women of Troy tämligen händelselös. Kvinnorna är huvudpersoner och deras rörelser är begränsade till det lilla utrymme som tillåts dem. Men de är själva alltför medvetna om spänningen i lägret. Faran det medför för dem alla. De kan läsa männen som öppna böcker och det är inte alltid en alltför imponerande berättelse.

Historia skrivs av segraren. Men The Women of Troy är skriven utifrån de slagnas perspektiv. Kvinnorna i lägret är traumatiserade, sörjande och förtvivlar. Briseis är till sin natur praktisk, vilket gör att hon närmar sig dem på samma sätt. Hon är nu en uppburen kvinna, men har aldrig glömt vad det innebar att vara slav. Hon gör allt för att underlätta livet lite för dem alla. För att uppmuntra deras förmåga att överleva allt det fruktansvärda som väntar dem.

The Women of Troy bjuder återigen på en skarpsynt insyn i krigets baksidor, dess trauma och vad en människa kan drivas till för att överleva.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

The Silence of the Girls (recension)

The Women of Troy

The Voyage Home

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.