Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

tillsammans är man mindre ensam

Betyg: ☆☆☆
Författare: Anna Gavalda
Originaltitel: Ensemble, c’est tout
Översättare: Maria Björkman
Förlag: Bonnier Pocket (2006)
Antal sidor: 534 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Tillsammans är man mindre ensam utspelar sig under ett års tid i Paris och kretsar kring fyra mycket olika människor vars väg av en slump korsas. Camille är en utbränd ung kvinna som tagit jobb som städerska. I samma hus som henne bor den intellektuelle aristokraten Philibert, som lider av diverse komplex, i en stor våning som tillhör hans familj. Hans inneboende Franck är en butter kock, som hyser stor kärlek för sin mormor Paulette. Efter att ha mötts kommer de sakta ur sina skal och upptäcker att ensam inte är stark.

Kommentarer

Anna Gavalda är en författare som ofta lovordas och som jag flera gånger fått mig rekommenderad. Så jag impulsköpte Tillsammans är man mindre ensam under förra året och har fingrat på ett par andra böcker. Nu när jag inledningsvis läste den, kände jag att det var stor tur att jag inte hade köpt fler. Jag hade fruktansvärt svårt att komma in i boken.

Men efter ungefär hundra sidor får jag en känsla av att jag vill läsa mer av Anna Gavalda. Att jag får äta upp mina ord och köpa mer av henne. Karaktärerna och deras relationer tar sig in under huden på mig. Philibert är lätt min favorit, men jag grips av att vänskapsrelationen som skildras är förstående och stödjande. När det gäller ångestproblematik i fiktionen hör inte det till vanligheten. Det värmde mitt hjärta.

Även Franck och hans relation till sin mormor griper tag i mig. Han är burdus och den som stör sig på svordomar lär nog inte gilla honom (eller min blogg, för den delen), men det finns en del under den där ytan. Hur han jobbar och jobbar för att göra saker och ting rätt, men att det nästan tar knäcken på honom. Tårarna svider till mer än en gång.

Men sättet som Tillsammans är man mindre ensam är skriven på gör att jag aldrig riktigt kommer till ro. Långa stycken av ren dialog, vanlig tredje person, en plötslig djupdykning intimt ner i deras tankar – jag kommer aldrig riktigt till ro. Istället för att försjunka ned i boken, rycks jag ut ur rytmen och berättelsen av sättet som den är skriven på. Jag gillar inte känslan av att ständigt kastas runt mellan olika sätt att skildra berättelsen.

Tillsammans är man mindre ensam är en bok som jag är lite kluven till: jag gillar inte hur den är skriven, men karaktärerna har tagit mitt hjärta med storm.

Andra som har bloggat om Tillsammans är man mindre ensam

BokblommaBoktimmen; BookisBöcker med meraCiccis bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Intressant. Jag har fått den här starkt rekommenderad men eftersom jag inte var övertygad efter den av Gavalda jag läst så har jag låtit bli att leta efter den här.

 2. Gittan skriver:

  Jag upplevde samma sak när jag skulle läsa denna berättelse för ett antal år sedan, kom inte in i boken. Efter att ha diskuterat med vår fina skolbibliotekarie, som var fullkomligt frälst i boken gav jag den ett nytt försök och då som CD-bok. Jag blev helt frälst tycket den var fantastisk och så även filmen. En varm härlig relationshistoria där starka vänskapsband knyts 🙂

 3. Carro skriver:

  Jag har för mig att jag också tyckte att den var lite svår när jag läste den en gång för länge länge sedan..

 4. Har fina minnen till den här, läste slutet med tårarna rinnande i solen på en takterass i Indien. Men saknar mer värmen än boken även om jag tyckte om den.

 5. Pingback: Månadsrapport: Mars 2014 » C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Boktolva 2014 » C.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Operamopsen av Disa Åberg och Linda Bonaventura - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.