Tisdagstrion: Änglar & demoner

Tisdagstrion

Det blev ett ofrivilligt blogguppehåll i förra veckan. Jag fick ett IBS-skov under söndagen och hade så ont att jag knappt lämnade sängen på hela dagen. Den här veckan är jag ”bara” förkyld. Men jag bara måste bara hänga på tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Jag har nämligen längtat efter veckans tema: änglar & demoner. Det passar mig som handen i handsken.

Goda omen av Terry Pratchett och Neil Gaiman är en bok jag tjatar om, men med rätta. Den passar dessutom alldeles ypperligt in på dagens tema. Här drar det ihop sig till apokalypsen, vilket försvåras något av att helvetets demoner har lyckats slarva bort Antikrist. Detta passar demonen Crowley och ängeln Aziraphale alldeles ypperligt. De tycker nämligen inte att det riktigt är dags för jordens undergång. De trivs rätt bra på jorden. Så de bestämmer sig för att göra sitt bästa för att hindra att apokalypsen blir av.

The Demon’s Lexicon av Sarah Rees Brennan passar alldeles utmärkt för dem som gillar tv-serien Supernatural och bröder som skulle göra precis vad som helst för varandra. Bröderna Nick och Alan Reeves är på flykt undan magikerna som dödade deras far och drev deras mor till vansinne. Magikerna skickar gladeligen demoner efter dem för att få tillbaka amuletten som deras mor stal från dem. När en syster desperat ber om deras hjälp för att få bort en demons märke från sin bror, ställs allt på sin spets. Alan blir nämligen själv märkt av en demon och Nick skulle göra precis allt för att rädda honom.

Mörk ängel av Laini Taylor är inledningen på en riktigt bra parallellvärldsfantasytrilogi. Runt om i världen dyker det upp bevingade varelser. De lämnar handavtryck efter sig på diverse dörrar. I en mörk, dammig affär håller en djävul på att få slut på sitt lager av människotänder. I Prag finns en intet ont anandes konststudent som är på väg att bli indragen i en annan världs brutala krig. Och på något sätt hänger alla dessa händelser ihop med den gång då en ängel blev kär i en demon och det slutade illa.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 svar på Tisdagstrion: Änglar & demoner

  1. Monika skriver:

    Goda omen har jag varit nyfiken på väldigt länge nu. Jag har funderat på TV-serien också, men man borde nog läsa boken först.

  2. Sara Pepparkaka skriver:

    Jag tyckte också Goda omen var alldeles självskriven idag!

  3. nya titlar, spännande tema

  4. Robert W skriver:

    Parallellvärldsfantasytrilogi var ett fantastiskt ord! :))

  5. Lena skriver:

    Ser att även du har med Mörk ängel. Den trilogin är så bra. Tack för övriga tips.

  6. Maria skriver:

    Goda omen vill jag läsa!

  7. Mösstanten skriver:

    Nya böcker för mig. Den första boken verkar kul.

  8. Marie Eggimann skriver:

    Mörk ängel har jag läst del 1 men inte de andra.

  9. Cinnamon skriver:

    Goda omen och Mörk ängel (och uppföljaren) har jag läst fast på engelska. Tack för tips om Sarah Rees Brennans bok.

  10. A ROOM OF MY OWN skriver:

    jag håller med Robert! Parallellvärldsfantasytrilogi var ett fint ord! men det hjälper inte. jag har inte läst någon i din trio

  11. Åsa skriver:

    Tack för spännande tips! Inte läst någon av dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.