Two of Hearts: Nej, nej, nej!

Trigger varning: Våldtäkt, not safe for work-länkar (textbaserade)

Two of HeartsTwo of Hearts

Betyg:Författare: Kano Miyamoto Originaltitel: Two of Hearts Förlag: Deux (2008) Antal sidor: 208 sidor Finns till exempel hos Bokus.

Handling

Haruya är en verksam författare som konstant frustrerar sina redaktörer med sin bristande inspiration. En dag möter han en blyg pojke vid namn Maki. Maki har mer än ett problem och den välvillige Haruya välkomnar honom in i sitt hem och så småningom sitt hjärta.

Kommentarer

Jag låg hemma och var lite sjuk då jag fick idén att jag kanske skulle välja något lätt att läsa, något jag hade läst förut, och visst var det så att Two of Hearts var ganska bra? 2010 hade jag gett den ett betyg på fyra stjärnor på Goodreads, så det bådade ju gott.

Dessvärre har jag ingen aning om hur jag tänkte där. Med ögonbryn som sakta men säkert klättrade upp till hårfästet och långa pauser där jag med ett något förskräckt ansiksuttryckt backade undan från denna manga, tog jag mig igenom Two of Hearts.

I yaoi, det vill säga boy’s love manga, brukar det här med sexuellt samtycke definitivt befinna sig i gråzonen. Eller snarare att det korsar linjen in i våldtäktszonen ganska ofta. Då de normaliserar våldtäkt har jag slutat läsa dem i stort sett. Om din partner gråter och säger ”nej”, då är ”jag kunde inte sluta” ingen giltig ursäkt. The boner werewolf är en myt. Första gången Haruya gör något sexuellt med Maki, trots att han säger nej, är våldtäkt, helt enkelt. Det är väldigt oroande att han tycks tro att bara för att Maki blir hård och får ett visst mått av njutning, så är det okej. ”Nej, nej, nej!” vill jag skrika. I samma stund som någon säger nej, sluta. Bara sluta.

Senare sker det ett försök till våldtäkt som Miyamoto erkänner är våldtäkt, då Haruyas tidigare älskare blir svartsjuk och kastar sig över Maki. Det blir dock snabbt förlåtet. Haruya ber om ursäkt (!) därför att han har låtit exet tro att det var mer mellan dem än det var. Okej, svinigt gjort, kan tyckas, men hur ursäktar det att expojkvännen försökte våldta den nuvarande pojkvännen?

När det är dags för Haruya att ha sex för första gången med Maki då de båda är samtyckande, slår nästa yaoiklyscha till: att det är sexigt när din partner har ont. Såvitt jag förstår är det inte meningen att analsex ska göra jävligt ont, om du förbereder rätt. Det är därför väldigt störande och skrämmande att Haruya bara fortsätter fast Maki har väldigt ont.

Det värsta av allt är att allt detta presenteras som om det är normalt. Som om det är så det ska vara. Jag är äcklad och lätt skrämd efter att ha läst ut Two of Hearts. Det blir nog sista gången jag läser den och förmodligen kommer den åka i en låda till Myrorna.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Two of Hearts: Nej, nej, nej!

  1. Pingback: Lästa i december 2012 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.