Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander

vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank

Författare: Nathan Englander
Originaltitel: What We Talk About When We Talk About Anne Frank
Översättning: Nille Lindgren
Förlag: Brombergs (2013)
Antal sidor: 253 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Under 2013 var det en grupp bokbloggare som cirklade kring novellerna i Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank och dessa diskussioner gjorde att jag fick upp ögonen för boken. När den senare dök upp på bokrean var det självklart att det var en bok som skulle få följa med mig hem. Det är det som jag älskar med bokbloggarvärlden. Utan den skulle jag nog ha missat denna pärla till novellsamling, med åtta noveller på temat judisk historia eller identitet.

I titelnovellen, Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, får vi möta två väldigt olika par där fruarna var väninnor i high school. En av dem har nu blivit ortodox och bor i Israel, medan den andra bor kvar i USA. I denna novell bygger Nathan Englander upp spänningen mellan de två paren på ett sätt som gör denna stillsamma novell riktigt spännande då det riktigt sjuder under ytan. Knorren på slutet är förödande. Den visar på hur väl Englander behärskar novellformatet.

Därefter följer en av samlingens starkaste noveller: Systerkullarna. Under flera års tid får vi följa två kvinnor som har grundat en stad. Den ena drabbas hårt av ödet samtidigt som staden växer fram kring den. Inom ramen för novellen får vi följa det lilla och det stora och hur det påverkar dessa kvinnors liv. På många sätt är det en tragisk novell, som jag nog gärna återvänder till för att upptäcka fler detaljer.

I den tredje novellen, Hur vi utkrävde hämnd för familjen Blum, får vi följa en grupp pojkar vars grannskap terroriseras av Antisemiten. Det känns som om denna novell har en aning mer humor i sig, men ändå ett stänk av allvar. Den får mig att tänka på utsatthet, mobbing och identitet, men att samtidigt hålla fast vid den en är och inte sjunka till mobbarens nivå.

Om jag hittills har varit fullständigt ombord gällande Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, så hade jag lite svårare för Peep Show. Allen Feins hustru är gravid, men en sexklubb med lågt inträde lockar honom. Den show som han bjuds på är inte vad han väntar sig. Jag uppskattar den surrealistiska tonen i den här, men humorn och jag kommer inte riktigt överens. Vad den vill säga mig blev jag heller inte på det klara med.

Ännu svårare hade jag för Allt jag vet om släkten på min mors sida, där berättaren försöker pussla ihop en fragmentarisk släkthistoria. Jag brukar gilla listnoveller, men den här fungerade inte alls för mig. Kanske är det för att jag aldrig dras in i mysteriet kring de motstridiga uppgifterna om släkten, men nej, det här är det svagaste kortet i Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank.

Desto starkare är Sommarlägret Solnedgången, som är en av mina favoriter. Skådeplatsen för handlingen är ett sommarläger för seniorer där en del av gästerna blir övertygade om att en av de andra gästerna var vakt i ett av nazisternas läger. Stämningen blir snabbt mycket hätsk och det leder snart till en kedja händelser där offren blir förövare. Den kommer dröja sig kvar hos mig.

Den sjunde novellen, Läsaren, är lite svagare, men jag tycker fortfarande mycket om den. Det är en författares svansång när han reser runt och läser ur sin senaste bok. Jag upplever det som en sorglig och vemodig novell där en författares tidigare framgångar nu har vänts mot honom, och han är helt ute ur gamet. Det känns som ett farväl till författarskap.

Novellsamlingen avslutas starkt med Gratis frukt till änkor. Att sammanfatta vad den handlar om känns svårt, men den väcker frågor om när det är rätt att döda. Om det överhuvudtaget finns något tillfälle då det är rätt. Om att förlåta och gå vidare. Sina få sidor till trots, väcker den en hel del tankar och funderingar.

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank är en riktig pärla till novellsamling. Jag vill definitivt läsa mer av Englander.

betyg4

Andra som har bloggat om Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank

BokmosterFru E:s böckerLottens bokblogg; MsHisingen; Violens boksida

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Den här var min första bok i bokcirkel på nätet och det förhöjde upplevelsen. Jag gillade den här.

  2. Pingback: En utvärdering av bokrean 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.