Vinnarna av Fredrik Backman

Författare: Fredrik Backman
Serie: Björnstad, #3
Förlag: Forum (2021)
Antal sidor: 712 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände. De flesta har försökt gå vidare, men skogen vill inte riktigt låta dem glömma. Björnstad har sorg i hjärtat och våld i luften. Det är en stad som hungrar efter lyckliga slut, men som anar att de inte kommer få det. Allting börjar med en fruktansvärd storm och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Alla vi har kämpat för kommer inte att överleva. Alla vi älskar kommer inte att bli gamla.

Hur ska jag förklara allt jag känner inför Vinnarna, boken där Fredrik Backman knyter ihop säcken och avslutar kapitlet om Björnstad? Jag både älskar den och, för att begagna mig av ett av Backmans favorituttryck på sociala medier, tycker att den är sjukt störig. Från första sidan står det klart att det här, det här kommer att göra ont. Så satans ont.

Under de första hundra sidorna av Vinnarna rasar det en storm, och då inte en metaforisk sådan nota bene, och det står klart att någon kommer att dö. Men Backman leder oss på en vild katt och råtta-lek där jag som läsare tror att jag har listat ut vem som kommer att dö, bara för att inse nähä, inte det. Till sist vill man mest skrika på honom att avslöja vem det är. När dödsfallet till sist kommer är jag så pass irriterad att jag knappt får någon reaktion alls.

Men dödsfallet är startskottet på allt i Vinnarna. Det är vad som tvingar både Maja och Benji att återvända till Björnstad. Där hockey betyder allt: bygger upp gemenskaper och murar. Inkluderar och exkluderar. Lyfter fram de allra finaste sidorna hos människorna i samhället, men också de allra fulaste. Det är en berättelse om gemenskap och främlingskap, om tillhörighet och att inte höra hemma. Men det är också en berättelse om unga kvinnors utsatthet i dagens samhälle. Ett ämne som Backman hanterar med varsamhet och respekt.

Hade Vinnarna behövt vara så lång som den är? Troligen inte. Är den värd sitt sidantal? Det får ett rungande ”ja” från mig. Backman har en stil som bygger på upprepningar, på foreshadowing, som kräver sitt utrymme. Hans förmåga att bygga upp karaktärer, relationer och stämningar kräver också sitt. Stilistiskt är han kanske inte den mest träffsäkra författare, men han har något oändligt mycket viktigare: förmåga att väcka känslor. Jag vet från första början vad som kommer att ske. Det är ingen överraskning. Ändå sitter jag där med tårarna rinnande när det väl sker.

Vinnarna är en vindlande, omtumlande läsupplevelse. Svår att lägga ifrån sig, samtidigt som man aldrig vill att den ska ta slut. Ett värdigt avslut på denna trilogi.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Björnstad (recension)

Vi mot er (recension)

Vinnarna

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vinnarna av Fredrik Backman

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.