Vinterverk av Stephen King

vinterverk

Författare: Stephen King
Originaltitel: Different Seasons
Översättning: Jimmy Hofsö
Förlag: Legenda (1985)
Antal sidor: 252 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (Årstider)
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I Sverige har Stephen Kings novellsamling Different Seasons från början delats upp i två delar. Jag läste den första, Sommardåd, för många år sedan och det är en av mina favoriter av King. Vinterverk köptes in när mitt förhållande till King hade blivit lite svajigt. Därmed har den blivit stående i bokhyllan fram tills nu, när den tände ett nytt begär i mig för att läsa Stephen King.

Den första novellen av två är Höstgärning (The Body). Den handlar om en grupp pojkar som ger sig av på en resa genom otillgänglig terräng för att titta på kroppen av en jämnårig pojke, som försvunnit och de nu fått veta är död. Längs med vägen konfronteras de med sina dysfunktionella familjer och en önskan om att komma bort från den situation de lever i.

Höstgärning är verkligen Stephen King i sitt esse. En författare, Gordie, ser tillbaka på ett storslaget äventyr som han delade med sina bästa vänner och vad som hände med dem sedan. Det är bitterljuvt, realistiskt skildrat. King kan konsten att skildra tajta grabbgäng och deras rappa dialog känns väldigt övertygande. Den fysiska resan speglar en inre resa inom Gordie som kommer leda honom till där han befinner sig idag.

Något oväntat är hur skärpt Höstgärning skildrar klasskillnader genom karaktären Chris, främst. Hur en person som tillhör en viss familj ur ett fattigt samhällsskikt är dömd på förhand, oavsett hur begåvad han är. Detta gör att andra kan skylla sina moraliska illgärningar på honom med förtröstan att ingen tror på honom om han skulle berätta hur det verkligen ligger till. Chris är min favoritkaraktär i hela Vinterverk. Hans vrede är väldigt övertygande skildrad.

Den andra novellen, Vinterverk (The Breathing Method), är den enda av novellerna i samlingen som är skräckorienterad. Den handlar om en herrklubb som kanske inte är någon herrklubb. Där samlas de för att berätta historier. Den berättelse som gör starkast intryck på berättaren är den om en ung kvinna som under 30-talet blir gravid utanför äktenskapet. Trots samhällets fördomar bestämmer hon sig för att behålla barnet med makabra konsekvenser.

Jag älskar idén om historier inom historien, men blir lite frustrerad av att berättaren börjar berätta om andra berättelser utan att berätta slutet på dem. Många gånger vill jag veta hur det går. Men berättelsen om den gravida kvinnan som använder sig av psykoprofylax är riktig ruggig bitvis. Jag gillar även kängan King ger till hur kvinnor har behandlats genom historien. Särskilt när det gäller barnafödande. Trots att dödligheten hade minskat gick många kvinnor in med dödsångest i förlossningen och förväntan på extrem smärta. Läkarna informerade inte något om att överlevnadschanserna var mycket större än tidigare och att det inte nödvändigtvis behövde göra ont.

Vinterverk är kanske inte lika stark som Sommardåd, men det är fortfarande en sjudundrande novellsamling. Och gjorde mig rejält sugen på att gräva fram alla mina olästa Stephen King-böcker.

betyg4

Andra som har bloggat om Vinterverk/Årstider

Annas bokblogg; Bokhyllan

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Vinterverk av Stephen King

  1. Monika skriver:

    Höstgärning är en av Kings allra bästa noveller. Har du sett filmen som bygger på den, Stand by me?

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Höstgärning är riktigt bra. Och jag undrar precis som Monika om filmen 😉 Den är också bra!

  3. Pingback: Månadsrapport: Januari 2016 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Fragile Things av Neil Gaiman - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Stand By Me - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.