Redaktör: Jonny Berg Medverkande författare: Love Lovén; Katarina Emgård; Mattias Lönnebo; Elisabeth Östnäs; Love Kölle; Mikael Strömberg; Eva Holmqvist; Fred Andersson; Christina Nordlander; Alexandra Nero; Ida Tellestedt; Johan Grindsäter Förlag: Swedish Zombie (2015) Antal sidor: 196 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Pocket | Adlibris, Bokus, CDON E-bok | Adlibris, Bokus, CDON
13 svarta sagor inleds med novellen Gastkramad av Love Lovén, som utspelar sig i eftersviterna av en liten flickas självmord. Storasyster försöker förstå vad som har hänt, vad som åstadkom förändring, och upptäcker att något tycks hemsöka deras lägenhet. Stämningen byggs till en början väldigt effektivt upp och det blir riktigt kusligt, men det rinner iväg fram emot slutet och blir en antiklimax.
I den andra novellen, Katarina Emgårds Dödspatrullen, förs läsaren med till en framtid där regeringen har kommit på en intressant lösning på problemet med en alltmer skenande befolkningsökning. Ett riktigt snyggt och intressant världsbygge. Det tar en stund innan världen som vi ställs inför får sin förklaring och Emgård ger läsaren pusselbitarna en efter en. Dock känns det lite hoppigt och jag kommer inte riktigt någon av karaktärerna när.
Den tredje novellens titel, Köttkvarnen, väcker genast onda aningar och obehag. Mattias Lönnebo skriver en ryslig novell om hur Fabians mamma hittar en köttkvarn på loppis. Stämningen är riktigt obehaglig i denna novell och jag övervägde nästan att hoppa över den för min nattsömns skull. Men när jag uppskrämd har läst ut den är det ändå med en lätt fadd smak i munnen. Det påminner om de spökhistorier som skrämde skiten ur mig som barn, som bygger på äckliga detaljer som känns billiga i efterhand. Obehaget bleknade snabbt och jag kände mig manipulerad.
Djuptjärn av Elisabeth Östnäs kommer därefter. En äldre man ser tillbaka på när han kom som informator till ett gods där den unga godshustrun försvunnit och alla varnas för att gå nära älven. De historiska miljöerna väcks skickligt till liv och stämningen byggs suggestivt upp. Novellen känns som en klassisk spökhistoria och en mycket välskriven sådan. En av mina favoriter i samlingen.
Härnäst kommer Love Kölles Den sjunde, som handlar om en doktor som förlitar sig på trafficking för att få sina försöksobjekt. Bara det att han inte är riktigt nöjd med gangstern som står för leveransen. Premissen fångade mig direkt och är väldigt spännande, men det känns som om novellen är över precis när den har börjat.
En novell jag inte riktigt förstod mig på var Flockdjur av Mikael Strömberg. Läsaren får möta ett antal personer som är med om bisarra öden och som binds ihop av några kursiva stycken. Jag fick inte riktigt något sammanhang.
I Kidnappad av Eva Holmqvist vaknar en kvinna upp i ett vitt rum och märker att folk betraktar henne genom ett fönster. Hon måste rymma till varje pris. Nästan omedelbart förstår jag ju hur det ligger till och var hon är, men Holmqvist bygger ändå skickligt upp stämningen. Kvinnans desperation och förvirring är skildrad så att den känns.
Fred Anderssons Befallaren handlar om Lars, som säger upp sig från sitt jobb som journalist för att skriva en bok om en sekt som bor på en ensligt belägen ö. Tonen är kuslig, skräcken Lovecraftiansk och jag uppskattar HBTQ-temat.
Härnäst följer en annan favorit i samlingen, nämligen Följeslagare av Christina Nordlander. Sanna är med om en olycka under en gymnastiklektion och kan därefter se ledsagare, som följer människor åt och försöker influera dem att vara sina bästa jag. En intressant vinkling på konceptet skyddsänglar och moral.
Ytterligare en favorit är Alexandra Neros Marken där är sank. En pappa ingår ett avtal med ett naturväsen: hundra själar mot att dottern får tillbaka sin själ. Språket är målande och exakt. Det finns en intressant kritik mot hur människan suger ut naturen som ligger under skräcken och som jag tycker är fängslande.
Lite mer humoristisk i tonen är Bouef Bourginon av Ida Tellestedt. Hungern har plågat Betty länge och inget tycks hjälpa, men nu ska det snart vara över. Tellestedt väver skickligt ihop det groteska med humor och socialrealism.
Pappas stora pojke av Johan Grindsäter blir en annan favorit. Theo vet att det finns monster under sängen och ingår ett avtal med det: han ska se till att monstret får mat och monstret ska ta hand om honom. Stämningen byggs olycksbådande upp och novellen är en av de få i samlingen som bjuder på en riktig tvist på slutet.
Love Kölle får avsluta 13 svarta sagor med sin novell Hungriga skuggor, om monster som har levt sida vid sida med människan i århundraden och levt på hennes negativa känslor. Obehaglig och sorglig. Den här känns mycket bättre uppbyggd och mer färdig än den andra novell som han bidrar med till samlingen.
13 svarta sagor erbjuder en stor spännvidd vad det gäller skräckberättelser, allt från mer klassisk skräck till mer humoristisk sådan. Ett återkommande problem för mig under läsningen är dock att de flesta av novellerna är förutsägbara. Att de för en van skräckläsare följer en mall som gör att jag vet exakt vad som kommer att hända. Det saknas oftast en riktig knorr på slutet.
Men 13 svarta sagor bjuder ändå på spännande och ryslig läsning.
Andra bokbloggare om 13 svarta sagor
Bims blogg; Bokhuset; Endast E-böcker; I Elinas hylla; Läsa & Lyssna; Tentakelmonster;
Jag tror jag har den här nedladdad, men eftersom jag drar mig lite för att läsa skräck har det inte blivit av att jag tagit tag i den.
Jag har för mig att du skrev att du laddade ned den 🙂 Det är ganska typisk skräck i den här samlingen.
Den här känner jag mig lite nyfiken på, flera författarnamn känner jag igen som sådana jag har läst och gillat 🙂
Jag tror nog du skulle gilla den 🙂
Wow, detta låter spännande. Tack för tipset.
Det var så lite 🙂
Pingback: Månadsrapport: September 2016 - C.R.M. Nilsson
Pingback: Läs en novell II - C.R.M. Nilsson
Pingback: Hur det går för mig i Läs en novell - C.R.M. Nilsson
Pingback: 1873 av Johnny Berg (Red.) - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson