A House of Pomegranates av Oscar Wilde

Omslagsbild The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde, där A House of Pomegranates ingår

Författare: Oscar Wilde
Förlag: Bounty Books (2014)
Antal sidor: 101 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Trots att jag har läst Oscar Wildes A House of Pomegranates flera gånger, så blir jag alltid lika osäker på om jag verkligen har läst den. Denna novellsamling består av fyra noveller, varav jag bara upplever en som riktigt minnesvärd.

A House of Pomegranates inleds med novellen The Young King¸ som känns som om den mer sannolikt vore skriven av Charles Dickens än den Wilde som lever kvar i folkminnet. En ung prins har uppfostrats som son till herdar, men återbördas till sitt sanna ursprung och ska krönas till kung. Inför sin kröning har han beställt allsköns praktfulla ting, men i flera drömmar hemsöks han av kostnaden för dessa saker. I Wildes noveller framkommer ofta ett oväntat socialt medvetet budskap om att hjälpa de fattiga och att inte utnyttja dem, likaså här. Tonen är präglat kristen och religiös, såsom en del andra noveller har varit.

Denna lätt glömda novell åtföljs av samlingens mest minnesvärda: The Birthday of the Infanta. Till en spansk prinsessas födelsedagsfest förs en vanskapt dvärg som underhållning. Han har levt isolerad i skogen, omedveten om att han ser annorlunda ut, och förälskar sig i den vackra, lilla prinsessan. På sätt och vis påminner den här mig om The Nightingale and the Rose från The Happy Prince and Other Tales. De är båda vackert skrivna, lite cyniska och oerhört sorgliga.

I The Fisherman and His Soul förälskar sig en ung fiskare i en sjöjungfru, men de kan bara vara tillsammans om han gör sig av med sin själ. Idén känns mer lovande än utförandet. Kanske för att novellen präglas lite mer av tidstypisk rasism än de andra.

The Star-Child är en novell jag gärna glömmer bort i samma stund som jag har läst den. Den handlar om en ung, vacker, men fruktansvärt egoistiskt, pojke som får lär sig veta hut. Innehåller ett visst korn av magi, men som sagt: jag får kämpa för att försöka komma ihåg vad som egentligen hände i den.

Även om Wilde skriver lika bra som alltid i House of Pomegranates, så är helt enkelt inte berättelserna särskilt minnesvärda.

Betyg 3: Gillade den.

Annat recenserat ur The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde

The Picture of Dorian Gray (recension)

The Happy Prince and Other Tales (recension)

Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories (recension)

A House of Pomegranates

The Plays

The Poems

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.