Brevvännerna av Eli Åhman Owetz

Omslagsbild Brevvännerna

Författare: Eli Åhman Owetz
Förlag: Harper Collins Nordic (2019)
Antal sidor: 352 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Malin tycks ha allt vid första anblicken, men för den skulle är hon inte lycklig. Äktenskapet går på rutin. Hon saknar närhet och någon att prata med. Veckans höjdpunkt är när bokbussen kommer till byn och romanerna som hon kan fly verkligheten med. Erik har nyligen flyttat från Stockholm till Roslagen efter en skilsmässa. I en lånebok hittar han av en slump några utrivna sidor ur ett anteckningsblock. De handskrivna orden om förlust och längtan gör honom nyfiken. Vem är kvinnan som har skrivit dem? Det är starten på en anonym brevväxling, via bokbussen. Sakta växer allt starkare känslor fram mellan två människor som vågar öppna sig för varandra. Men kan man verkligen falla för någon man bara brevväxlat med? Och hur vet man om det är rätt att riskera allt för att följa sina känslor?

Jag har läst en bok tidigare Eli Åhman Owetz, vilket var en mysig läsupplevelse förknippad med en skimrande sommarsemester i en stuga i Skåne. Brevvännerna når inte upp till denna läsupplevelse. Visst är den charmig och mysig på sitt vis, men det är något som fattas för mig.

Vad gillar jag då med Brevvännerna? Att den utspelar sig på landet. Att Malin är bonde, som saknar sina kor och längtar efter något annat än sin hemmafrutillvaro. Åhman Owetz har verkligen lyckats skildra hennes förtvivlade och frustrerade längtan efter något annat, men också de kval och dilemman som håller henne fjättrad vid det liv hon för närvarande lever.

Det jag nog har svårt för är otrohetsaspekten i Brevvännerna. Visst att man kan få känslor för någon annan, men jag tycker inte att man inleder en relation med någon ny förrän den gamla har tagit slut eller att, om man är lagd åt det hållet, har förhandlat fram villkoren för ett öppet förhållande. Jag retar mig lite på en växande trend i böcker att otrohet rättfärdigas av kärlekslösa förhållanden, men i vår tid är det faktiskt inte så himla svårt att lämna innan man inleder en ny relation. De hinder Malin målar upp i sitt huvud är egentligen inte så oöverstigliga att hon inte kan lämna Anders innan hon börjar sin romans med Erik.

Brevvännerna är visst en mysig och charmig bok, men det är något som fattas för att jag riktigt ska förälska mig i den.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Brevvännerna av Eli Åhman Owetz

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.