Den lilla bokbussen i Provence av Nina George

Omslagsbild Den lilla bokbussen i Provence av Nina George

Författare: Nina George
Originaltitel: Südlichter
Översättare: Ulrika Junker Miranda
Förlag: Bazar förlag (2021)
Antal sidor: 287 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Francis Meurienne startar år 1968 ett mobilt bibliotek i en liten, blå bokbuss i Provence. Inledningsvis möter han misstänksamhet framförallt från männen, mot litteraturen i allmänhet och dess oförutsägbara effekter i synnerhet. Med sig har han ständigt sin fosterdotter Marie-Jeanne, en trettonårig flicka med en unik talang: hon kan bokstavligen se kärlek och känna vilka hjärtan som är som gjorde för varandra. Men hur ska hon kunna använda denna talang och hur kan böckernas magi hjälpa henne?

Det har gått några år sedan jag läste Den lilla bokhandeln i Paris och ärligt talat minns jag inte mycket av den. Vad jag mindes gjorde mina förväntningar inför Den lilla bokbussen i Provence tämligen svala. Men dessa föll på skam, då jag verkligen gillade detta.

Vad är det då jag gillade med Den lilla bokbussen i Provence? Att den handlar om kärleken, i alla dess former. Att Kärleken, Ödet, Slumpen, Lustan och Döden är egna personer, som avbryter berättelsen om människorna och kommenterar vad det är som sker. Att Kärleken kan bli frustrerad när personer gör det svårare än det behöver vara att hitta den som är rätt för dem. Nina George skriver mycket vackert om kärleken och de murar som människor bygger upp för att skydda sig mot den.

Något annat att tycka om med Den lilla bokbussen i Provence är kärleken till böcker. Det är genom böckerna som människorna öppnar sig och börjar välkomna kärleken in i sina liv. Det är böckerna som förenar dem. För en bokmal finns det mycket att känna igen sig i beskrivningen av böckernas makt och deras tjusning.

Oavsett hur mycket jag gillar Den lilla bokbussen i Provence, måste jag erkänna att det bara är de första två tredjedelarna av boken som är riktigt bra. Mot slutet tappar boken lite av sin styrfart. Även om poängen med boken är kärleken och att öppna sig för den, så tycker jag inte riktigt om när alla karaktärer ska tussas ihop i relationer.

Men annars så är Den lilla bokbussen i Provence en sådan där varm och mysig bok, som jag har svårt att släppa taget om.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.