Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

Författare: Jeanette Winterson
Originaltitel: Oranges Are Not the Only Fruit
Översättare: Lena Fries-Gedin
Förlag: Wahlström & Widstrand (2015)
Antal sidor: 238 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Den adopterade Jeanette växer upp i en strängt religiös, frikyrklig arbetarfamilj i norra England där hon uppfostras som om hon vore en av Guds utvalda. Hennes mors tanke är att hon ska bli missionär och redan vid unga år är hon en framgångsrik väckelsepredikant. Men livet har andra planer. När hon är 16 år gammal möter hon Melanie, som väcker känslor som kullkastar den noggrant utstakade planen. Varken kärlek eller sex har någon plats i den. Jeanette tvingas lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva som den hon är.

Jag läste min första bok av Jeanette Winterson när jag var i tolvårsåldern. Det var Powerbook, hennes märkliga, surrealistiska bok om en författare som skriver på beställning med caveat att beställaren får vara beredd på att själv bli inskriven i berättelsen och riskera att vara någon annan när den har läst berättelsen. Jag älskade den och läste den flera gånger. Snart blev hon en av mina favoritförfattare. Därför är det väldigt märkligt hur lång tid det har tagit mig att läsa hennes klassiska debutroman Det finns annan frukt än apelsiner.

Det finns annan frukt än apelsiner lånar stoff från Wintersons eget liv, men förvränger det för att omvandlas till en roman. Trots att den som har läst Varför vara lycklig när du kan vara normal? kommer att känna igen en del av händelseförloppet, så rör sig detta om fiktion. Detta märks kanske tydligast i skildringen av den udda mamman, som fick den verkligen förlagan att skriva ett rasande brev till Winterson när boken kom ut.

Redan i Det finns annan frukt än apelsiner så börjar Wintersons distinkta språk och stil ta form, även om det inte är lika förfinat som i senare böcker. Här leker hon med metafiktion och blandar in Arthurmyten i berättelsen. Sökandet efter Graal blir en parallell till Jeanettes sökande och ifrågasättande. Berättelsen blandar religiös teologi med framväxande sexualitet, nyfikenhet och identitet. Att följa Jeanettes resa mot sin acceptans av ”demonen” är intressant. Det finns även ett inslag av galghumor i berättelsen som jag uppskattar. Winterson har en förmåga att vara riktigt rolig.

Varför den heter Det finns annan frukt än apelsiner? Det får du allt ta och läsa boken för att ta reda på. Men jag tycker du ska läsa den här, och sedan läsa hennes självbiografi.

Andra bokbloggare om Det finns annan frukt än apelsiner

Lottens bokblogg; och dagarna går;

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

  1. Monika skriver:

    Jag har ju länge funderat på att läsa något av Jeanette Winterson. Då kanske jag ska börja med denna 🙂

  2. Robert W skriver:

    Jag läste den här boken för snart fem år sen och minns att jag gillade den. Men jag hade svårt att förstå mig på den där demonen.

  3. Pingback: Månadsrapport: Maj 2017 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Eli läser och skriver | Delade läsupplevelser – att läsa och att lyssna

  5. Pingback: Kaosutmaning 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.