Författare: Maja Lunde
Originaltitel: Drømmen om et tre
Översättare: Lotta Eklund
Serie: Klimatkvartetten, #4
Förlag: Natur och Kultur (2023)
Antal sidor: 426 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
Longyearbyen 2110: i dessa nordligaste trakter ligger ett valv fyllt med frön från världens alla hörn. Tommy växer upp i Svalbards brutala landskap, med två bröder han skulle göra allt för och en mormor som är valvets fröväktare. När ön drabbas av en katastrof står Tommy och hans lilla familj kvar bland de få som överlevt. Sex ensamma människor i ett öde landskap, i besittning av en skatt som världen trodde hade försvunnit för alltid. Långt borta, samtidigt, lever Tao med minnen av sonen hon förlorade, Wei-Wen. Varje dag svälter hon och resten av befolkningen i en utarmad natur, där många arter har försvunnit. Allt kommer att förändras den dag då hon blir ombedd att leda en expedition norrut. Målet är Svalbard och fröerna.
Det tar tid för förälskelsen att infinna sig vad det gäller Drömmen om ett träd. Precis så lång tid att rädslan hinner slå till att Maja Lunde kanske ska sjabbla bort det efterlängtade slutet på denna fantastiska kvartett. Men så kommer den. Förälskelsen. Den slår till när hon så elegant visar hur varje kvartett har hört ihop. Hur allt är beroende av varandra: bin, vatten, djur och växtlighet. Och hur beroende människorna är av dessa saker, utan att förstå eller uppskatta det.
Styrkan i Maja Lundes författarskap är trovärdigheten. I Drömmen om ett träd väger hon samman verklighet med fantasi för att skapa en berättelse om frövalvet (det drev mig till vansinne när jag försökte komma på var jag hade läst om det tidigare, innan jag kom på att det var i My Name Is Monster.) Den förklarar tanken bakom den, men också vad för potentiella möjligheter valvet har när katastrofen faktiskt slår till. För trots att hon skildrar en värld där klimatförändringarna har drivits till sin spets, så finns det ändå hopp.
En annan styrka med böckerna är karaktärerna. I Drömmen om ett träd får vi återse Tao några år efter första boken i serien: en mamma utan barn. Vi får stifta bekantskap med Tommy, en pojke som tvingats växa upp alltför fort och som försöker fatta de beslut han kan utifrån vad han känner till. Det är djupt mänskliga porträtt. Det är också ett porträtt av olika samhällen och hur själviskhet kan komma till uttryck i dessa olika kulturer.
Drömmen om ett träd är ett storslaget slut på en kvartett av några av de viktigaste böcker som har skrivits på senare år. Har du inte läst Maja Lundes Klimatkvartett ännu, då vet jag faktiskt inte riktigt vad du väntar på.
Andra delar i serien
Binas historia (recension)
Blå (recension)
Przewalskis häst (recension)
Drömmen om ett träd